Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Genel sağlık sigortası uygulamasında 1 Ekim'de ne değişiyor? PDF Yazdır e-Posta
08 Ağustos 2010

Oysa genel sağlık sigortası uygulaması; çalışanlar, emekliler, isteğe bağlı sigortalılar ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler açısından 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren uygulanıyor.

Hatta; 5510 sayılı SS ve GSS Kanunun 60. maddesinin c/4-8,10 numaralı bentlerinde sayılan vatani hizmet tertibinden aylık alanlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlar, Dünya Olimpiyat ve Avrupa Şampiyonluğu kazanmış sporcular ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı Kanununa göre gelir veya aylık alan kişiler 1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası kapsamındalar.

Peki, yanlış anlamalara neden olan 1 Ekim 2010 tarihi neyi ifade ediyor?

CEZA 760,50 TL
1 Ekim 2008 tarihine kadar bildirim yapmak zorunda olup ta bildirimini yapmayanlar ile bu tarihten sonra işten ayrılanlardan bir ay içinde bildirimde bulunmayanlar iki tür yaptırımla karşı karşıya kalacaklar.

İlk olarak, bir aylık asgari ücret tutarında (760,50 TL) idari para cezası uygulanacak. İkinci olarak, asgari ücretin iki katı tutar üzerinden (182,52 TL) genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda kalacaklar.

Bu nedenle, genel sağlık sigortası bildirimi vermek zorunda olan kişilerin idari para cezası ödememek için süresinde bildirimde bulunmaları, yüksek prim ödememek için de aile içindeki kişi başına düşen gelir tutarının tespitini yaptırmalarında yarar var.

Genel Sağlık Sigortasında Bildirimde bulunma zorunluluğu

 

4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur), 4/c) Emekli Sandığı kapsamında olanlar, sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı olarak tescil edildikleri tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılıyorlar ve ayrıca bildirimde bulunmaları gerekmiyor.

Keza emekli, dul veya yetim aylığı alanlar da aylık almaya başladıkları tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılıyorlar ve ayrıca bildirimde bulunmaları gerekmiyor.

Yeşil kart da dahil olmak üzere hiçbir sosyal güvence kapsamında yer almayan yaklaşık 4 milyon kişi bulunuyor. 1 Ekim 2010 tarihi işte bu, hiçbir sosyal güvence kapsamında yer almayan kişiler ile bu tarihten sonra işsiz kalacak olanlar açısından önem taşıyor.

Herhangi bir şekilde genel sağlık sigortalısı sayılmayan ve başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayanlar ile mütekabiliyet esası da dikkate alınmak şartıyla, oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişilerin, 1 Ekim 2010 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'na genel sağlık sigortası giriş bildirgesi vererek, genel sağlık sigortalılıklarını tescil ettirmeleri gerekiyor.

1 Ekim 2010 tarihinden sonra işsiz kalan ve herhangi bir şekilde genel sağlık sigortası kapsamında olmayanların ise işsiz kaldıkları tarihten itibaren 10. günü takip eden bir ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na genel sağlık sigortası giriş bildirgesi vererek, genel sağlık sigortalılıklarını tescil ettirmeleri gerekecek.

Bu uygulamada, evli olanlar için eşlerden hangisinin genel sağlık sigortalısı, hangisinin bakmakla yükümlü olunan kişi olacağı kendi tercihlerine göre tespit edilecek.

http://www.aksam.com.tr/2010/08/08/yazar/18344/metin_tas_sez...