Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Enerji sektörüne mega teşvik geliyor (29.11.07) PDF Yazdır e-Posta
29 Kasım 2007

Elektrikte arz açığının kapıya dayanması üzerine harekete geçen hükümet enerji sektörüne şimdiye dek görülmemiş teşvikler verecek. 2012 yılı sonuna kadar devreye gireceklerini taahhüt eden üretim lisans sahibi tüzel kişiler, Türkiye’nin hangi ilinde olduklarına bakılmaksızın Teşvik Yasası kapsamına alınacak.

Bu tüzel kişilerin yapacağı yatırımlar için, 2008 yılında işletmeye girenlere yüzde 100 yatırım indirimi sağlanacak. 2008 yılından sonra 2013 yılına kadar devreye gireceklere, bu oran her yıl yüzde 5 azaltılarak uygulanacak.

İletim hattı sistem kullanım bedelleri, ekipmanların ithalatındaki bütün vergi ve harçlar, sıvı yakıt kullanımında ÖTV’den muafiyet sağlanacak.

Enerji Bakanlığı, 4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı Taslağı hazırladı. Buna göre, 2012 yılı sonuna kadar devreye gireceklerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) taahhüt eden üretim lisans sahibi tüzel kişilere arz güvenliğini sağlamak amacıyla şu teşvikler sağlanacak:

“-5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun ilgili hükümlerinden yatırım bölgesine bakılmaksızın 2008 yılından itibaren 5 yıl boyunca yararlanacak.

-İşletmeye girişinden itibaren 2013 yılı sonuna kadar iletim hattı sistem kullanım bedellerinden muaf tutulacak.

-Bu santrallarda kullanacakları her türlü teçhizat, donanım ve ekipmanların ithalatı bütün vergi ve harçlardan muaf olacak.

-Bu tüzel kişilerin yapacağı yatırımlar için, 2008 yılında işletmeye girenlere yüzde 100 yatırım indirimi sağlanacak. 2008 yılından sonra 2013 yılına kadar devreye gireceklere, bu oran her yıl yüzde 5 azaltılarak uygulanacak.

-Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek ilave teşvikler sağlanabilecek.”

Ayrıca elektrik enerjisi üretimi için kullanılan sıvı yakıtlara 2013 yılına kadar ÖTV muafiyeti uygulanacak.

TRT payı tutarı azalıyor

Düzenleme ile TRT payı da azaltılıyor. Mevcut uygulamada enerji bedelinin yanı sıra vergiler, harçlar ve fonlar da eklendikten sonra oluşan sistem kullanım bedeli üzerinden yüzde 2 TRT payı alınıyor. Yeni düzenleme ile yüzde 2’lik pay yalnızca enerji bedeli üzerinden alınacak. Bu durumda yüzde 30 civarında daha az tutar üzerinden yüzde 2 pay alınacak. Bu durumda hem elektrik üreticisi üzerindeki hem tüketici üzerindeki yük azalırken; TRT’nin aldığı miktarda düşüş olacak.

Düzenleme ile Elektrik Piyasası Kanunu’na yeni bir “arz güvenliği” maddesi eklenecek. Buna göre hem Bakanlık hem de lisans sahipleri arz güvenliğinden sorumlu tutulacak. Her yıl elektrik talep projeksiyonu çıkarılırken, bu doğrultuda bir de elektrik arzı ile üretim gelişim planları hazırlanacak.

Bakanlık, her yıl 31 Aralık tarihine kadar, söz konusu planlama ve rapor sonuçlarına göre ulusal pazardaki arz/talep dengesini, iletim ve dağıtım sistemi ile üretim tesislerinin durumunu dikkate alarak Elektrik Enerjisi Arz Güvenliği ve Elektrik Piyasası Durum Raporu’nu hazırlayacak ve Bakanlar Kurulu’na sunacak.

Kamu yatırım yapacak

Bu çerçevede, lisanslı elektrik üretim yatırımlarının elektrik enerjisi talebini karşılayamaması ve/veya puant gücün belirli bir yedekle karşılanmasında yetersiz kalınacağının tespiti halinde, arz güvenliğini sağlamak üzere yeni üretim yatırımlarının yarışma usulü ile yaptırılması ve yedek güç kapasitesinin oluşturulması için uygulanacak kapasite oluşturma yöntemlerinin uygulanmasına karar verilebilecek. Bu tedbirlerle de arz güvenliğinin sağlanamayacağının tespit edilmesi halinde, Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu Kararıyla, kamu elektrik üretim şirketlerine gerekli üretim tesisi yapma görevi verilecek.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=84872&ForArsiv=1