Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖZELGELER AATUHK PDF Yazdır e-Posta
11 Ağustos 2010

1. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 25.1.2008 tarih ve 2280 sayılı özelgesi

"AATUH'nın "Üçüncü Şahıslardaki Menkul Malların, Alacak Ve Hakların Haczi" başlıklı 79. maddesinde; "Hamiline yazılı olmayan veya cirosu kabil senede dayanmayan alacaklar ile maaş, ücret, kira vesaire gibi her türlü hakların ve fiilen tutanak düzenlemek suretiyle haczi kabil olmayan üçüncü şahıslardaki menkul malların haczi, borçlu veya zilyed olan veyahut alacak ve hakları ödemesi gereken gerçek ve tüzel kişilere, kurumlara haciz keyfiyetinin tebliği suretiyle yapılır. Tahsil dairesi tarafından tebliğ edilecek haciz bildirisi ile bundan böyle borcunu ancak tahsil dairesine ödeyebileceği ve amme borçlusuna yapılacak ödemenin geçerli olmayacağı veya elinde bulundurduğu menkul malı ancak tahsil dairesine teslim edebileceği ve malın amme borçlusuna verilmemesi gerektiği, aksi takdirde amme borçlusuna yapılan ödemeler ile malın bedelini tahsil dairesine ödemek zorunda kalacağı ve bu maddenin üç, dört ve beşinci fıkra hükümleri üçüncü şahsa bildirilir. Tahsil dairelerince düzenlenen haciz bildirileri, alacaklı tahsil dairelerince ya da alacaklı amme idaresi vasıtasıyla, posta yerine elektronik ortamda tebliğ edilebilir ve bu tebligatlara elektronik ortamda cevap verilebilir. Elektronik ortamda yapılacak tebliğe ve cevapların elektronik ortamda verilebilmesine ilişkin usûl ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.." hükmü yer almaktadır. Söz konusu madde kapsamında yapılacak itirazlarda elden teslim dışında taahhütlü posta aracılığıyla da yetkili daireye ulaştırılması mümkün bulunmaktadır. 7 günlük cevap verme süresinin hesaplanmasında; cevapların elden teslimi halinde alacaklı tahsil dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarih, taahhütlü postayla gönderilmesi halinde ise postaya verildiği tarih esas alınacaktır. Ancak taahhütlü posta dışında yapılacak tebliğlerde kurum kayıtlarına giriş tarihin esas alınması sebebiyle postada oluşabilecek gecikmelerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Vergi dairelerinin kuruluş, görev ve işleyişleri muhtelif vergi kanunları, yönetmelikler ve yönergeler ile düzenlenmiş olup söz konusu düzenlemelerde Adliye Teşkilatı içindeki gibi muhabere yolu ile en yakın vergi dairesine itiraz yoluna yer verilmemiş olduğundan, ilgili kanun, yönetmelik ve işlem yönergesine uygun olarak söz konusu itirazların sadece haciz bildirisini gönderen vergi dairesine yapılması gerekmektedir."

2. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 4.8.2009 tarih ve 8640 sayılı özelgesi

Ecrimisil, hazine taşınmazının idarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, idarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, taşınmazdan işgalden önceki haliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak idarece talep edilen tazminattır. Rızaen ödenmeyen ecrimisil bedeli Milli Emlak Birimlerince 6183 sayılı AATUH hükümlerine göre takip ve tahsil edilmek üzere vergi dairelerine veya gelir servislerine intikal ettirilir. Buna göre, takip ve tahsil edilmek üzere dairenize gönderilen ecrimisil bedellerinin tahsili amacıyla dairenizce düzenlenen ödeme emirlerine karşı açılan davalarda mahkemece davanın reddine karar verilmesi ve kararın kesinleşmesi halinde, yukarıda yer verilen açıklamalar doğrultusunda gerekli değerlendirmenin de yapılması suretiyle, ödeme emirlerine konu olup hakkındaki itirazın reddolunduğu miktardaki ecrimisil bedelleri için % 10 haksız çıkma zammı alınacağı tabiidir."

3. Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı'nın B.07.1.GİB.4.16.17.03….-09-43/ sayı ve 13.7.2009 tarihli özelgesi

"AATUHK' nın aciz haline ilişkin 75 ve 76. maddeleri ve Seri:A Sura No:1 Tahsilat Genel Tebliği'nin ‘Amme Alacağının Cebren Tahsili' başlıklı ikinci kısmın ‘2. Mal varlığı araştırması' başlıklı bölümünde yer alan açıklamalar uyarınca, borçlunun haczi caiz malı olup olmadığı veya bulunan malların satış bedelinin borcunu karşılayıp karşılamadığı, borçlu hakkında yapılan mal varlığı araştırması sonucunda tespit edilir. Fer'ileri ile birlikte toplam tutarı 5.000 lira ve üzerindeki amme alacakları için ise yurt çapında mal varlığı araştırması yapılması gerekmektedir. Bu takip sonunda borçlunun haczi caiz malı olmadığı veya bulunan malların satış bedelinin borcunu karşılamadığının tespiti üzerine borçlu aciz halinde sayılır. Bu itibarla, Müdürlüğünüz mükellefi şirketin yönetim kurulu üyesinin aciz halinin tespiti için il çapında yapılan mal varlığı araştırmasının sonuçlanması yeterli olmayıp, yurt çapında malvarlığı araştırmasının sonucunda (yapılan takip sonunda), haczi caiz malı olmadığı veya bulunan malların satış bedelinin borcunu karşılamadığının tespiti üzerine aciz halinde sayılması ve aciz hali tespit edilen ödevlinin mali durumunun zamanaşımı süresi içinde devamlı olarak Müdürlüğünüzce takip edilmesi gerekmektedir."

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...