Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bilgisayar Programlarının yenilenmesi Gidermidir ? PDF Yazdır e-Posta
11 Ağustos 2010

SORU: Bilgisayar programlarını yeniletmemiz halinde ödenen bedeller giderleştirilebilir mi? Yoksa söz konusu ödemelerin amortismana tabi tutulması mı gerekir?

CEVAP: Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'nın 2/1'inci maddesi uyarınca "Herhangi bir şekilde dille ve yazı ile ifade olunan eserler ve her biçim altında ifade edilen bilgisayar programları ve bir sonraki aşamada program sonucu doğurması koşuluyla bunların hazırlık tasarımları", ‘Fikir ve Sanat Eseri' olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle uygulama programları gayri maddi hak olarak kabul edilmektedir.

Dolayısıyla işletmelerin kullandıkları iş bilgisayarı için yaptırdıkları bilgisayar programlarının (software) iktisadi ve teknik ömrünün bir yıldan uzun sürmesi ve değerlerinin Vergi Usul Yasası'nın 313'üncü maddesinin son fıkrasında yazılı tutarı aşması halinde, bunların genel esaslara göre itfa edilmeleri bir başka ifade ile amortismana tabi tutulmaları gerekmektedir.

Uygulamada bilgisayarları kullanabilmek için gerekli yazılımlar iki gruba ayrılmaktadır.

- İşletim sistemleri; işletim sistemi bilgisayarı kullanmak için zorunlu bir yazılımdır. Bu programlar olmadan bilgisayarı kullanmak mümkün değildir. Örneğin, MS DOS ve Windows. Ancak bu tür sistemler bilgisayarın kendisi ile birlikte satılmakta, daha sonra yeni versiyonları üretildiğinde değiştirilebilmektedir. Bazı hallerde de bilgisayarın kullanımı için zorunlu olmayan programlarda satış aşamasında verilebilmektedir. Her iki halde de bilgisayarla birlikte verilen programlar satın alma bedeline dahil olduğu için bilgisayarla birlikte amortismana tabi tutulmaktadır.


- Programların yeni versiyonunun bilgisayara yüklenilmesi halinde bu yüklenim nedeniyle ödenen bedelin maliyet bedeline eklenmesi dolayısıyla amortismana tabi tutulması gerekmektedir. (V. Seviğ)

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...