Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Belediye Harcamalarına Katılma payı Giderleştirilebilir PDF Yazdır e-Posta
11 Ağustos 2010

SORU: İş merkezimizin yakınına belediye tarafından yapılan geçit ve düzenlemeler dolayısıyla talep edilen miktarı ödedik. Ancak bu ödemenin Gelir Vergisi Yasası'nın 40'ıncı maddesinde yer almaması nedeniyle vergi dairesine sorulması önerildi. Biz Kurumlar Vergisi mükellefiyiz. Belediyelere yapılan katılma payı ödemeleri gider olarak kayıtlara intikal ettirilebilir mi?

CEVAP: Kurumlar Vergisi Yasası'nın 6'ncı maddesi uyarınca Kurumlar Vergisi, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanmaktadır. Bu bağlamda safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Yasası'nın ticari kazanç hakkındaki hükümleri uygulanmaktadır.

Diğer yandan Belediye Gelirleri Yasası'nın ‘Yol Harcamalarına Katılma Payı' başlıklı 86'ncı maddesine göre;


"Belediyelerce veya belediyelere bağlı müesseselerce aşağıdaki şekilde inşa, tamir ve genişletilmeye tabi tutulan yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden Yol Harcamalarına Katılma Payı alınır.

- Yeni yol açılması,
- Mevcut yolların yüzde 40 nispetinde veya daha fazla genişletilmesi,
- Kaldırımsız ve bakımsız bulunan yolların, kaldırım veya parke kaldırım haline getirilmesi veya asfalt yapılması, kaldırım veya şose halindeki yolların da parke, beton veya asfalta çevrilmesi,
- Mevcut kaldırım veya parkelerin sökülüp yeniden düzenlenmesi,

Yolların kaldırımlar da dahil olmak üzere (15) metreden fazla genişliklerine düşen giderler, belediyelere ait olup harç payına konu teşkil etmez.

İki ve daha fazla yol kenarında bulunan gayrimenkuller için asıl cepheyi teşkil eden yoldan düşen pay tam, diğer yollara ait pay ise yarım olarak hesaplanmaktadır.

Aynı yasanın ‘Kanalizasyon Harcamalarına Katılma Payı' başlıklı 87'nci maddesi uyarınca da "Belediyelerce ve belediyelere bağlı müesseselerce, belirlenen şekilde kanalizasyon tesisi yapılması halinde, bunlardan faydalanan gayrimenkullerin sahiplerinden, kanalizasyon harcamalarına katılma payı" alınmaktadır.

Dolayısıyla mülkiyeti şirketinize ait bulunan iş merkezinizin çevresinde belediyece yapılan yeni düzenlemeler için ödemiş bulunduğunuz katılma payının gider olarak kayıtlarınıza intikal ettirileceğine dair Gelir Vergisi Yasası'nın 40'ıncı maddesinde açık bir hüküm bulunmuyorsa da yapmış olduğunuz ödemeler Belediye Gelirleri Yasası gereği tarafınızdan ödenmesi zorunlu bir bedel olduğundan, söz konusu ödemeleri yapmış ve belgelendirmiş olmanız koşuluyla gider olarak kayıtlarınıza intikal ettirebilirsiniz. (V. Seviğ)

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...