Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Transfer fiyatlaması tüm sorumluluğu mükellefe veriyor (29.11.07) PDF Yazdır e-Posta
29 Kasım 2007
Şirketlerin, iştirakleri ya da bağlı çalıştıkları şirketlerle ticari ilişkilerinde belirledikleri fiyat konusunda düzenlemeler getiren transfer fiyatlaması tarafların kafasını daha da karıştırdı. 2006 yılında kanunlaşan ve geçen hafta tebliği yayımlanan transfer fiyatlamasında yeni hükümlere göre fiyatın belirleneceği ilişkili kişiler tekrar tanımlanırken fiyatların neye göre ve nasıl belirlendiği bildirimi de inceleme elemanlarından mükelleflere verildi. Buna göre mükellefler fiyatı neye göre belirlediklerini hazırlayacakları raporla Maliye'ye sunacak. Maliye incelemeleri sırasında, komşusuna mal satan Hakkâri'deki bir bakkala da çokuluslu bir şirkete de fiyatı neye göre belirlediğini sorabilecek.

Uluslararası vergi ve denetim şirketi Ernst&Young Transfer Fiyatlandırması Hizmetleri Lideri Erdal Çalıkoğlu, transfer fiyatlaması kanununun eskiye göre bir düzenleme getirdiğini ancak hâlâ belirsizliklerin çok olduğunu söyledi. Yeni uygulama ile tüm sorumluluğun mükellefe atıldığını ifade eden Çalıkoğlu, "Kanun 2006'da çıktı, tebliğ ise geçen hafta. Ancak firmalar ne yapacağını bilmiyor. Kanunda hâlâ gri alanlar var. Bu Türkiye'de ilişkili iş yapan tüm firmaları ilgilendirecek. Komşusuna mal satan Hakkâri'deki bakkalı da çokuluslu bir şirketi de ilgilendiriyor" dedi. Yeni uygulamada Maliye'nin önceden fiyatlandırma anlaşması yapma imkânı getirdiğini söyleyen Çalıkoğlu, "Önceden fiyatların nasıl belirlendiğinin ispatı ve raporlanması inceleme elemanlarındayken şimdi bu mükelleflere getiriliyor. Tüm sorumluluk onlara aktarılıyor. Bu da artık her şirketin bu konuyla ilgili bir eleman alma ihtiyacını bile getirebilir. Yeni bir istihdam yaratabilir" dedi.

Fiyatın belirlenmesinde hem maliyet hem de kâr yönteminin olduğunu belirten Çalıkoğlu, uygulamada en zor bölümün ise fiyat belirlenirken dış emsallerle ilgili verilerin bulunmaması olduğuna dikkat çekti. Yeni uygulamanın vergi ve kâr makzimizasyonunun belirlenmesinde de etkili olacağını ifade eden Çalıkoğlu şöyle konuştu: "Örneğin, vergi mükkellefiyeti yüksek ülkelerdeki bağlı şirketine gerçek piyasa fiyatının üzerinde mal veya hizmet satarak ve düşük fiyatla mal alarak, bağlı şirketin kârını ve ödemesi gereken vergiyi düşük gösterebiliyor. Bu da çokuluslu şirketlerin transfer fiyatlarını vergisel amaçlarla kötüye kullanmaları nedeniyle sorun halini alıyor."

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=84829&ForArsiv=1