Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Değeri belirli bir tutarı aşmayan alet edevat ve demirbaşların amortismanı PDF Yazdır e-Posta
13 Ağustos 2010

Image

Vergi Usul Kanunu'nun 313 ncü maddesine göre mükellefler; değeri (2010 yılı için) 680 TL yi aşmayan peştamallıklar ile ...

... işletmede kullanılan ve değeri 680.TL yi aşmayan alet, edevat, mefruşat ve demirbaşları amortismana tabi tutmadan doğrudan doğruya gider yazma imkânı sağlanmıştır. Ancak, iktisadi ve teknik bakımdan bütünlük arz edenler de bu had topluca dikkate alınır.

Değeri, bu şekilde tespit edilen tutarın altında kalan alet edevat mefruşat ve demirbaşlar ile peştamallıklar doğrudan doğruya gider yazılabileceği gibi, amortisman yoluyla da itfa edilebilir. Ancak bu konuda aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Seçimlik Hakkın Kullanımı

Amortisman yoluyla itfa ya da doğrudan gider yazma konusundaki seçimlik hakkın, iktisadi kıymetlerin iktisap edildiği yılda kullanılması gerekmektedir.

İktisadi kıymetlerin iktisap edildiği dönemde amortisman yoluyla itfa seçeneği tercih edilmişse, sonradan bu seçimden vazgeçip itfa edilmeyen kısmın izleyen yıllarda tamamen gider yazılması mümkün değildir.

İktisap edildiği yılda gider yazılmayan iktisadi kıymetler için amortisman yoluyla itfa seçeneğinin tercih edildiğinin kabulü gerekmektedir. Bu durumda birinci yılın amortismanı ayrılmış kabul edilip bakiye tutar kalan süre içerisinde itfa edilecektir.

İktisap edilen bu tür iktisadi kıymetlerin kayıtlarda izlenilmesi amaçlanılıyorsa; bu kıymetler aktifleştirilip yüzde yüz oranında amortisman hesaplamak suretiyle de gider yazılabilir.

İktisadi ve Teknik Bakımdan Bütünlük Arzeden İktisadi Kıymetler

İktisadi ve teknik bakımdan bütünlük arz eden iktisadi kıymetlerin toplam tutarı, kanunen belirlenen tutardan fazla ise, doğrudan gider yazılması mümkün değildir.

Örneğin bir lokanta işletmesi için satın alınan çatal ve kaşıklar tek tek göz önünde bulundurulunca kanunen belirlenen tutardan fazla olmayabilir; ancak bu çatal ve kaşıkların doğrudan gider yazılabilmesi için toplam tutarın göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Danıştay 4. Dairenin

- 30.1.1971 gün, E.970/6569, K.1971/760 sayılı kararında komisyoncunun işinde kullandığı çuvallar,

- 17.11.1970 gün, E.969/5454, K.1970/6514 sayılı kararında otel işletmesi için alınan mutfak malzemesi,

- 24.6.1971 gün, E.970/3374, K.1971/5281 sayılı kararında masa, sandalye v.s. büro malzemeleri, İçin iktisadi bütünlük arz etmeleri açısından amortisman konusu oldukları yolunda kararları bulunmaktadır.

 

Nexia