Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
4/a kapsamındaki, Ölen sigortalının hak sahipleri de borçlanabilir PDF Yazdır e-Posta
15 Ağustos 2010
Doğum borçlanması yapabilmek için sigortalının kendisi tarafından yapılan başvurularda borçlanma talep tarihinde, hak sahiplerince yapılan başvurularda ise sigortalının ölüm tarihinde fiilen sigortalı olma şartı aranmaz. Dolayısıyla ölen sigortalı adına hak sahipleri de borçlanma yapabilir.

Bazı durumlarda ölen sigortalının sigortalılık süresi veya prim ödeme gün sayısı ölüm aylığı bağlanması için yeterli olmayabiliyor. İşte bu gibi durumlarda ölen sigortalı erkek ise askerlik borçlanması yapıldığı gibi bundan sonra ölen kişi kadın ise ve çocuğu varsa doğum borçlanması yapılarak hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilecek.

5510 sayılı Kanuna göre, en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4/a kapsamındaki sigortalılar için her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olanların ölümü halinde hak sahiplerine aylık bağlanır.


İşte doğum borçlanması 5 yıl sigortalılık süresi ya da en az 1800 gün prim ödeme şartını yerine getiremediği için aylık bağlanamayan hak sahiplerine bu süreleri doğum borçlanması ile tamamlama imkânı sunmaktadır.

Örneğin; ilk defa 1 Mayıs 2006 tarihinde sigortalı olan 1 Haziran 2010 tarihinde vefat eden ve 1150 gün prim ödemesi bulunan kadının eşine ve çocuklarına normal şartlarda aylık bağlanması mümkün değildir. Çünkü 5 yıllık sigortalılık süresi 11 ay eksiktir. Bu sigortalının hak sahibi eşi 11 aylık doğum borçlanması yaptığı takdirde SGK kendisine ölüm, çocuğuna da yetim aylığı bağlayacak, eşi evlenmediği sürece bu aylığı almaya devam edecektir.

Belirtmemiz gerekirse 2 doğum yapmış bir kadının en az 360 gün sigortalılığı varsa ölümü halinde 2 çocuk için 4 yıl borçlanma yapıldığı takdirde eşine ve çocuklarına maaş bağlanır. Bu açıdan değerlendirildiğinde kadınların en az 360 gün sigortalı olmalarının büyük bir öneme sahip olduğu anlaşılmaktadır.

 

http://www.turkiyegazetesi.com/makaledetay.aspx?ID=458163