Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Uluslararası bilimsel toplantıya katılmak için yapılan seyahat PDF Yazdır e-Posta
19 Ağustos 2010

“Özel hastahane işleten bir kimsenin, uluslararası bilimsel bir toplantıya katılmak için de olsa, yıllık kazancının üç katına yakın bir harcama yapması, işin önem ve genişliğiyle mütenasip bir seyahat gideri olarak kabul edilemez.

Gelir Vergisi Kanunu’nun safi kazancın saptanmasında indirilmesi kabul edilen giderleri düzenleyen 40. maddesinin 4 numaralı bendinde, “işle ilgili ve yapılan işin ehemmiyet ve genişliği ile mütenasip seyahat ve ikamet giderlerinin (seyahat maksadının gerektirdiği süreye maksur kalmak şartıyla) safi ticari kazancın saptanması sırasında dönem kazancından indirilebileceği” hükme bağlanmıştır.

Olayda davalının uluslararası bir kongreye katılmak amacıyla da olsa eşiyle birlikte, özel bir seyahat acentasıyla anlaşarak bir ay süreyle yurt dışında yapılan bir geziye katıldığı, uluslararası bir kongreye konferansa veya seminere davet edildiğini gösterir bir belge ibraz edemediği için, kendisine TC Merkez Bankası’nca turistik döviz tahsis edildiği ve bir aylık gezinin mesleki seminer süresini çok aştığı anlaşıldığı gibi, inceleme raporuda yükümlünün ilgili yıl özel hastane işletmeciliği faaliyetinden 25.509 TL gibi cüz’i bir kazanç sağladığı da gözönünde tutularak, bu kadar kazanç sağlayan bir kimsenin bilimsel bir toplantıya katılmak için de olsa, bu kazancın üç katına yakın bir harcama yapması, işin önem ve genişliğiyle mütenasip bir seyahat gideri olarak kabul edilemez.

Bu nedenle, dava konusu edilen kararın bozulmasına oybirliğiyle karar verildi.” (Danıştay 4. Daire, 05.04.1982 Tarih, Esas No:1982/375, Karar No:1982/946)

Nexia