Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan : ''Türk Ticaret Kanunu'nu Yeniden Yapılandırıyoruz (30.11.07) PDF Yazdır e-Posta
30 Kasım 2007

“Artık Şirketler Transparan Bir Yapıya Sahip Olacak. Tek Kişi ile Anonim ve Limited Şirket Kurulabilecek'' -''Eğer Vergilerde Yapılan İndirimler, Vergi Gelirlerini Artırmazsa, İndiren, Kaldırmasını da Bilir''

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türk Ticaret Kanunu'nu yeniden yapılandırmak için çalışma başlattıklarını belirterek, ''1860 maddelik kanunda yapısal reformları gerçekleştiriyoruz. Düzenlemelerle şirketler artık transparan bir yapıya sahip olacak. Tek kişi ile anonim ve limited şirket kurulabilecek'' dedi.

Bakan Çağlayan, Adana'daki incelemeleri kapsamında Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Adana Ticaret Odası ve Ticaret Borsasını ziyaret etti. Esnaf odalarını ziyaretinde davul ve zurnalarla karşılanan Çağlayan, burada yaptığı konuşmada esnaf için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

2002'de esnafa 154 milyon YTL kredi verilebildiğini, bugün ise bu rakamın 700 milyon YTL'ye yükseldiğini anlatan Çağlayan, ''5 yıl önce 52 bin esnaf kredi alabilirken bizim dönemimizde 750 bine çıktı. Kredi miktarı ise 17 kat arttı'' dedi.

Esnafa sağlanan desteğin artarak devam edeceğini belirten Çağlayan, 10 yıldır gerçekleştirilmeyen Esnaf Şurası'nın ise önümüzdeki yıl Başbakanın katılımı ile yapılacağını bildirdi.

Önceki dönemlerde yapılan yanlış uygulamalarla Sosyal Güvenlik Sistemi'nin çökertildiğini ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:

''Erken emekliliğin faturası bu ülkeye 38 milyar YTL olmuştur. Bu sistemi yeniden yapılandırıyoruz. Hükümetimiz toplamış olduğu kıt kaynakları ülkesine, milletine ulaştırmaya çalışıyor. Esnafımız da bundan fazlasıyla pay alacak. Önümüzdeki yıl işverenin ödediği sigorta payında 5 puan indirim yapacağız. Bakanlığımız 3'te 1 bütçesine sahip KOSGEB, esnafımıza kapıyı sonuna kadar açacak. Bunlar bir ilk, bizi izlemeye devam edin.''

-Türk Ticaret Kanununda Düzenleme...

Çağlayan, Adana Ticaret Odasını ziyareti sırasında ise kendisi ile yaşıt olduğunu belirttiği Türk Ticaret Kanunu'nu yeniden düzenlemek için çalışma başlattıklarını, önümüzdeki yılın ilk ayında, meclise sunacaklarını söyledi.

Yapısal reformlar taşıyan düzenlemelerle Türkiye'nin ''sıfır kilometre'' bir kanuna sahip olacağını anlatan Çağlayan, şunları kaydetti:

''1860 maddelik kanunda yapısal reformları gerçekleştiriyoruz. Düzenlemelerle şirketler artık transparan, şeffaf bir yapıya sahip olacak. Tek kişi ile anonim ve limited şirket kurulabilecek. Bu Türk sanayisi için bir devrimdir. İkinci olarak da şirketlerin genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarına dünyanın her yerinden internet üzerinden katılınabilecek, oy verilebilecek. Şirketlerin yapısı internet ortamında şeffaf olarak incelenebilecek. Şirketlerin denetlenmesini de denetleyecek bir yapı oluşturacağız. Bunu bağımsız bir kurul denetleyecek ancak, bunu oluşturana kadar bu görevi bakanılığımız yürütecek. Yani Türkiye'de yeni bir çığır, yeni bir dönem başlıyor.''

Çağlayan, Ticaret Borsası'nı ziyaretinde ise hükümetin tek gelirinin vergiler olduğunu belirterek, ''Şunu belirtmek istiyorum. Kayıt dışılığın çok yönü var. Eğer vergilerde yapılan indirimler, vergi gelirlerini artırmazsa, indiren, kaldırmasını da bilir'' dedi.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=336018