Üretilen Bio-yakıtın işletme bünyesinde tüketilmesi |
23 Ağustos 2010 | |
Konuya ilişkin Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen özelgenin özeti aşağıdaki gibidir.
İlgi dilekçenizde ……….Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün ………..vergi numarasında şehir içi yolcu taşımacılığı ve nakliye faaliyetinden kayıtlı mükellefi olduğunuzu, taşıtlarınızda bio-yakıt kullanmak istediğinizi belirterek, söz konusu yakıt ile yakıtın hammaddesi olan işlenmiş yağ (soya yağı, kanola yağı), metilalkol ve kostik maddelerinin alım bedelinin gider olarak indirilip indirilemeyeceği hususlarında görüş talep etmektesiniz.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “İndirilecek Giderler” başlıklı 40’ıncı maddesinin beşinci bendinde, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderlerinin ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılabileceği hüküm altına alınmıştır.
Bu hükme göre, kiralanan veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların yakıt giderlerinin ticari kazançtan indirim konusu yapılması mümkün olup, kullanılan yakıtın nevinin bir önemi bulunmamaktadır.
Ancak, yakıt giderinin tevsik edici belgelerle (fatura, fatura yerine geçen belgeler) belgelendirilmesi halinde indirim konusu yapılacağı tabiidir.
Öte yandan bio-yakıtın tarafınızca imal edilmesi halinde; taşıtlarınızda kullanılacak miktar ile mütenasip olması ve belgeye dayanması koşuluyla imalatta kullanacağınız girdi bedellerinin gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır.
Diğer taraftan, bio-yakıt imalatının, kullanılacak miktardan fazla olması ve nakliyecilik faaliyetinde kullanılmayan kısmının satılması halinde bio-yakıt imalat ve satış işinden dolayı vergilendirilmeniz gerekmektedir.
Ayrıca, zirai ürün niteliğinde bulunan soya ve kanola bitkisinin çiftçilerden alımında Gelir Vergisi Kanunu’nun 94/11-b maddesi gereğince gelir vergisi tevkifatının yapılacağı tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 05.06.2006 Tarih ve B.07.1.GİB.4.06.16.01/ 06 – GVK sayılı Özelgesi)
Nexia |