Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Üretilen Bio-yakıtın işletme bünyesinde tüketilmesi PDF Yazdır e-Posta
23 Ağustos 2010

Konuya ilişkin Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen özelgenin özeti aşağıdaki gibidir.

 

İlgi dilekçenizde ……….Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün ………..vergi numarasında  şehir içi yolcu taşımacılığı ve nakliye faaliyetinden kayıtlı mükellefi olduğunuzu, taşıtlarınızda      bio-yakıt kullanmak istediğinizi belirterek,  söz konusu  yakıt ile yakıtın hammaddesi olan işlenmiş yağ (soya yağı, kanola yağı), metilalkol ve kostik maddelerinin alım bedelinin  gider olarak indirilip indirilemeyeceği hususlarında  görüş talep etmektesiniz.

 

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “İndirilecek Giderler” başlıklı 40’ıncı maddesinin beşinci bendinde, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderlerinin  ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılabileceği hüküm altına alınmıştır.

 

Bu hükme göre, kiralanan veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların yakıt giderlerinin  ticari kazançtan indirim konusu yapılması mümkün olup, kullanılan yakıtın nevinin bir önemi bulunmamaktadır.

 

Ancak, yakıt giderinin tevsik edici belgelerle (fatura, fatura yerine geçen belgeler) belgelendirilmesi  halinde  indirim konusu yapılacağı tabiidir.

 

Öte yandan bio-yakıtın tarafınızca imal edilmesi halinde; taşıtlarınızda kullanılacak miktar ile mütenasip olması ve belgeye dayanması koşuluyla imalatta kullanacağınız girdi bedellerinin   gider olarak indirilmesi   mümkün bulunmaktadır.

 

Diğer taraftan, bio-yakıt imalatının, kullanılacak miktardan  fazla olması ve  nakliyecilik faaliyetinde kullanılmayan kısmının satılması halinde  bio-yakıt imalat ve satış işinden dolayı vergilendirilmeniz gerekmektedir.

 

Ayrıca,  zirai ürün niteliğinde bulunan soya ve kanola bitkisinin çiftçilerden alımında  Gelir Vergisi  Kanunu’nun 94/11-b maddesi gereğince  gelir vergisi tevkifatının yapılacağı tabiidir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 05.06.2006 Tarih ve B.07.1.GİB.4.06.16.01/ 06 – GVK sayılı Özelgesi)

 

Nexia