Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖZELGELERDE BSMV PDF Yazdır e-Posta
25 Ağustos 2010

1. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 21.8.2009 tarih ve 79553 sayılı özelgesi;

"2008/6 sayılı İhracat, Transit, İhracat Sayılan Satış Ve Teslimler İle Döviz Kazandırıcı Hizmet Ve Faaliyetlerde Vergi, Resim Ve Harç İstisnası Hakkında Tebliği'nin 4. maddesinde yer alan düzenlemeler gereğince, teşvik mevzuatı çerçevesinde sigorta şirketlerinin, tebliğ konusu faaliyetlerle ilgili olarak yaptıkları bütün hizmet ve muameleler dolayısıyla kendi leh ve namlarına nakden ve hesaben aldıkları paralar BSMV'den istisnadır. Ancak, ihracatla ilgili olarak istisnadan yararlanılabilmesi için, sigorta konusu işlemin doğrudan ihracatla ilgili olması gerekir. Bu sebeple, ihracatçı firmaların makine ve tesislerine sigorta yaptırması işlemi doğrudan ihracatla ilgili bir işlem olmadığından, söz konusu tesis ve teçhizata sigorta yapılması işleminin BSMV'den istisna sayılması söz konusu değildir."

2. Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 8.5.2007 tarih ve B.07.1.GİB.4.06.17.01/BSMV-2007 sayılı özelgesi;

"6802 sayılı Kanunu düzenlemeleri uyarınca, banka, banker ve sigorta şirketleri BSMV mükellefi olarak kabul edilmiştir. Yine aynı Kanunun 27. maddesinde ise, bu kanun hükümleri gereğince yapılacak özelleştirme uygulamalarına ilişkin işlemler (danışmanlık hizmeti alımları ile nihai devir işlemlerine ilişkin sözleşmeler dahil) katma değer vergisi hariç her türlü vergi, resim ve harçtan muaf kabul edilmiştir. Söz konusu hükümden de anlaşılacağı üzere istisna mükelleflere değil doğrudan işlemlere tanınmıştır. Buna göre, anonim şirket hisselerinin yüzde 55'inin Özelleştirme İdaresi başkanlığınca satışa sunulması sonucu ihaleyi kazanan anonim şirket lehine banka tarafından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın yetkili kıldığı TC Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'na hitaben verilecek teminat mektubu ile ilgili olarak anonim şirketten alınacak komisyonlar, söz konusu teminat mektubunun düzenlenmesi aşamasında teminat tutarı üzerinden bir defaya mahsus alınacak düzenleme komisyonu da dâhil BSMV'den istisna olacaktır."

3. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 12.1.2010 tarih ve 1371 sayılı özelgesi;

"2008/6 sayılı İhracat, Transit, İhracat Sayılan Satış Ve Teslimler İle Döviz Kazandırıcı Hizmet Ve Faaliyetlerde Vergi, Resim Ve Harç İstisnası Hakkında Tebliği'nin ‘Belgeli İşlemler' başlıklı 6. maddesinin 3/k bendi ile uluslar arası taşımacılıktan döviz olarak kazanılan navlun bedellerinin yurda getirilmesi kaydıyla kara, deniz veya hava ulaştırma hizmetleri ve faaliyetleri, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler arasında sayılmıştır. Buna göre, şirketin hava taşımacılık faaliyetine yönelik düzenlenen ve taşımacılık faaliyetinde kullanılan uçağın gövdesi ile taşınan yolcular, mürettebat ve uçuş sırasında zarar görebilecek üçüncü şahısları kapsayan ferdi kaza ve sorumluluk sigortasının, söz konusu sigortalı şirketin almış olduğu vergi, resim ve harç istisnası belgeleri kapsamında ve süresinde olması kaydıyla BSMV'den istisna edilmesi mümkündür."

SORU: Gıda toptancılığı, üretim ve pazarlama işi ile uğraşan bir anonim şirketiz. İştiraklerimizden birisini satmış bulunuyoruz. Bu satıştan dolayı da...

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...