Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sadece Kira Geliri olan Kooperatiflerde Vergi PDF Yazdır e-Posta
01 Eylül 2010

Kooperatif Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş ve halen faaliyet gösteren bir kooperatifiz. Sahibi bulunduğumuz gayrimenkulü kiraya vermiş bulunuyoruz. Söz konusu kira gelirini elde ederken Gelir Vergisi kesintisine tabi tutulmaktadır. Bizim bu gelirimiz dışında ticari nitelikte herhangi bir gelir bulunmamaktadır. Bu şekilde vergilendirilmemiz yasal mıdır?

Kurumlar Vergisi Yasası'nın 15'inci maddesinin 1-b bendi hükmü gereği olarak kooperatiflere ait taşınmazların kiralanması karşılığında yapılan kira ödemeleri üzerinde vergi kesintisi yapılacağı hususu hükme bağlanmış bulunmaktadır. Söz konusu bent uyarınca yapılacak vergi kesintisi 2009/14594 sayılı bakanlar kurulu kararı ile yüzde 20 olarak belirlenmiştir.

Buna göre kooperatiflere ait taşınmazların kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemeleri yüzde 20 oranında vergi kesintisine tabi tutulmaktadır.

Kurumlar Vergisi Yasası'nın 15/1-b maddesi özel nitelikte bir düzenleme olup, sadece kooperatiflere ait taşınmazların kiralanması karşılığında bunlara yapılan ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılması öngörülmüştür. Dolayısıyla kooperatifler dışında kalan Kurumlar Vergisi mükelleflerinin aktiflerine kayıtlı taşınmazların kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden vergi kesintisi yapılmamaktadır. Diğer kurumların elde ettikleri gelirleri yıllık Kurumlar Vergisi beyannamesi ile kurum kazancı olarak beyan etmeleri gerekmektedir.

Ayrıca Gelir Vergisi Yasası'nın 94/1–5'inci maddesi çerçevesinde, vakıflara (mazbut vakıflar hariç) ve derneklere ait taşınmazların kiralanması karşılığında, bunlara yapılan kira ödemelerinden de Gelir Vergi kesintisi yapılmaktadır. Bu kesintinin yapılmasında, kendisine kira ödemesinde bulunulan derneğin, kamuya yararlı dernek ya da vakfın bakanlar kurulunca vergi muafiyeti tanınmış vakıf olması önem arz etmemektedir. Dolayısıyla mazbut vakıflar hariç, hiçbir ayırım yapılmaksızın tüm dernekler veya vakıflara ödenen kira bedellerinden bu kesintinin yapılması gerekmektedir. V. Seviğ)

Referans