Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gayrimenkul Satış Kazancının tespitinde Finansman Giderleri PDF Yazdır e-Posta
01 Eylül 2010

Üç yıldır şirketimizin aktifinde bulunan ve banka kredisi ile alınmış bulunan gayrimenkulü satmış bulunuyoruz. Biz söz konusu gayrimenkulün edinimi ile ilgili tüm finansman giderlerini maliyete atarak muhasebe kayıtlarımızı tutmuş bulunuyoruz. Şimdi satış kârını hesaplarken söz konusu gayrimenkul için ilk yıl ödenen finansman giderlerini mi maliyet içersinde kabul edeceğiz? Yoksa ilk yılından sonra ikinci ve üçüncü yılda satış gerçekleşene kadar yapılan giderleri de maliyet olarak mı kabul edeceğiz?

Vergi Usul Yasası ile ilgili 163 seri numaralı genel tebliğde açılandığı üzere kredi kullanılarak alınan taşınmazlarda aktife alındığı dönemin sonuna kadar yüklenilen finansman giderlerinin maliyete eklenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda da söz konusu aktifleştirme işlemini izleyen yıllarda da yüklenilen finansman giderlerinin maliyete eklenmesi veyahut giderleştirilmesi konusunda mükelleflere seçimlik hak tanınmıştır. Sizin söz konusu seçimlik hakkınızı kullanarak aktifinizde bulunan gayrimenkul için ödemiş bulunduğunuz finansman giderlerini maliyete intikal ettirmeniz nedeniyle gayrimenkul satış kârınızı buna göre belirlemeniz gerekmektedir. Satışı yapılan gayrimenkulün geçmiş iki yıldaki maliyetini artıran finansman giderlerini maliyetinizden çıkartarak maliyeti düzeltmeniz halinde, idarenin düzeltme işleminizi kabul edebilmesi için konuya ilişkin inceleme yapması gerekebilecektir.

Sonuçta; söz konusu gayrimenkulün edinimi dolayısıyla yüklenmiş bulunduğunuz finansman giderlerini edinim yılından sonra da maliyete intikal ettirmiş bulunmanız nedeniyle maliyetiniz artmış olmakta, buna karşılık da gayrimenkul satış kârınız azalmış olacaktır. V. Seviğ)

Referans