Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tanıtımda Görev alan öğrenciye yapılan ödemede Vergilendirme PDF Yazdır e-Posta
01 Eylül 2010

Eğitim ve kültür amaçlı faaliyet gösteren kuruluş reklamlarında sadece reklamın özelliği nedeniyle ve özellikle öğrencilere görev verilmesi ve verilen görevin birkaç günle sınırlı olması halinde bunlara yapılan ödemelerin vergilendirilmesinde tereddüde düştük. Bu kişilere gider pusulası ile ödeme yapabilir miyiz?

Gelir Vergisi Yasası'nın 61'inci maddesinde; ücretin; işverene tabi ve belirli bir işverene bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatler olduğu, 65'inci maddesinde ise her türlü serbest meslek faaliyetinin, sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması gerektiği, 82'nci maddesinde de arazi olarak yapılan serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla tahsil edilen hasılatın arızi kazanç olduğu belirtilmiştir.

Söz konusu kişilerin arızi olarak reklam filmlerinde görev aldıkları varsayılarak kendilerine gider pusulası ile ödeme yapılması mümkün bulunmaktadır. Ancak yapılan ödemeler üzerinden yüzde 20 oranında Gelir Vergisi tevkifatı yapılacaktır. V. Seviğ)

Referans