Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ticari Kazançta Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler PDF Yazdır e-Posta
01 Eylül 2010

Ticari kazancın tespitinde indirilecek giderlere ilişkin düzenlemelere G.V.K.' nun 40. maddesinde yer verilmiştir. Söz konusu kanun maddesi ile indirimine olanak sağlanan giderler uygulamada ve yazılı kaynaklarda "Kanunen Kabul Edilen Giderler" olarak adlandırılmaktadır.

G.V.K.'nun 40. maddesinde yer alan hüküm bir kısıtlama hükmüdür. Bu maddede yer almayan giderler özsermaye de azaltma meydana getirse bile gider olarak dikkate alınmayacaktır.

Bu yaklaşım tarzından hareketle G.V.K.'nun 40. maddesi dışında kalan tüm giderleri "Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler" olarak tanımlayabiliriz.

Bunun yanı sıra kanun koyucu G.V.K.'nun 41. maddesinde ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılamayacak bazı giderleri de tek tek saymıştır. Bu giderlerinde kanunen kabul edilmeyen giderler niteliğine sahip olacağı kuşkusuzdur.

Özet olarak işletme bünyesinde yapılan fakat yasal düzenlemeler gereği ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılamayan giderler kanunen kabul edilmeyen giderlerdir. Bu giderler uygulamada kısaca KKEG olarak anılmaktadır.

Nexia