Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Benzin fişini almayan sürücü, vergi kaçakçılarının ekmeğine yağ sürüyor PDF Yazdır e-Posta
01 Aralık 2007

Akaryakıtta vergi kaçağının önüne geçilmesi için pompalara konulan yazarkasalar üzerinden de vergi kaçırıldığı ortaya çıktı. Maliyecileri bile hayrete düşüren olayda, bazı akaryakıt istasyonlarında aynı plakaya 10-15 dakika arayla fatura kesildiği tespit edildi.

 

Bazı araçların, deposunun 4-5 kat üzerinde benzin aldığı belirlendi. İstasyon sahiplerini uyaran Maliye, suçun tekrarı halinde yüklü ceza keseceğini vurguladı. Yetkililer tüketicilerden de akaryakıt fişlerini mutlaka almalarını isterken, "Yoksa vergi kaçakçılarının ekmeğine yağ sürmüş olursunuz." ifadesini kullandı. Söz konusu durumdan kendilerinin de rahatsız olduğunu ifade eden sektörün çatı örgütlerinden TABGİS'in başkanı Atıf Ketenci, bu yüzden haksız rekabete maruz kaldıklarını belirtti. Ketenci, "Biz, bunu 5 yıl önce, istasyonlara yazarkasa konulması istendiğinde söylemiştik. Art niyetli insan her araca değil, istediği plakaya fiş keser. Ya da adam, pompacıyla anlaşır, işyeri sahibinin bundan haberi olmaz. Maliye, bizi dinledi; ama sistemi kendi bildiği şekil ve yöntemle kurdu. Görülüyor ki, bu işi yapmak isteyenlerin önü kesilemedi." siteminde bulundu.

Akaryakıt kaçakçılığı ve sektördeki kayıt dışılığı önlemek amacıyla pompalara yazarkasa takılmasına karar verildi. İlk olarak Mayıs 2004'te gündeme gelen uygulama değişik sebeplerle beş kez ertelendi. Uygulamaya ancak Temmuz 2006'da geçilebildi. LPG dahil satışları 1 milyon YTL'yi aşan benzin istasyonlarındaki pompalara bakanlık onaylı yazarkasa takılması zorunlu hale getirildi. Maliye'nin ani denetimi, bazı benzin istasyonlarında yapılan fiş usulsüzlüğünü ortaya çıkardı. Edinilen bilgiye göre Maliye, benzin istasyonlarına bir yazı gönderek 10 günlük (20-30 Haziran 2007) dönemi içeren akaryakıt satışlarının yazarkasa fişi ve plaka bazlı hazırlanıp CD halinde gönderilmesini istedi. Gelen CD'leri tek tek inceleyen vergi uzmanları, bazı istasyonlarda aynı araç plakasına sık aralıklarla çok sayıda fiş kesildiğini tespit etti. Yapılan bu işlemler; miktar, saat, tarih, pompa numarası şeklinde hazırlanarak liste haline getirildi. Maliye bu listeyi istasyon sahiplerine göndererek, kendilerini vergi dairelerine davet etti. Aynı zamanda vergi mükellefi olan istasyonculara, yapılan işlemin suç olduğu belirtilerek, tekrarı halinde işletme sahibi, pompacı ve fişi alan aracın işletme sahibi hakkında vergi usulsüzlüğü-kaçakçılığı işlemi yapılacağı uyarısını yaptı.

Zaman, Maliye'nin uyardığı istasyonlardan birinde işletme müdürlüğü yapan A.H.'ye ulaştı. Bazı benzinliklerde kesilmeyen fişlerin yüzde 5-6 komisyonla satıldığı iddiaları olduğunu dile getiren A.H., kendi istasyonlarında da az da olsa aynı plakaya birkaç fiş kesildiğinin ortaya çıktığını söyledi. Çağrıldıkları vergi dairesinde 10-20 milyarlık fişlerden bahsedildiğini aktaran A.H., şunları söyledi: "Tabii bunlar büyük rakamlar. Bir istasyondan bu büyüklükte yakıt alınması dikkat çekici. Önemli olan Maliye'nin bu fişleri gider gösterenleri incelemesidir. Yüzde 18 KDV var, hemen vergiden düşülebiliyor. Bu insan bu kadar yakıtı ne yaptı, böyle iş alanı var mı? Sadece istasyonlara yüklenmek doğru değil."

Akaryakıı 'akıllı çip'e karşı

Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Atıf Ketenci, ani denetimin, pompaya yazarkasa konulmasının istasyonlardaki vergi kaybına çare olmadığını ortaya koyduğunu söyledi. Benzer tekliflerin kendilerine de geldiğini aktaran Ketenci, "Biz hayır diyoruz. Adam bu kez gidip benzini başka yerden alıyor. Haksız rekabet oluşuyor." dedi. Ketenci'ye göre akaryakıt sektöründeki kayıtdışılık ve usulsüzlüklerin çözümü için Maliye'nin mutlaka kendilerine kulak vermesi gerekiyor. Yazarkasadan sonra istasyonlara ve ticarî araçlara çip uygulamasının gündeme geldiğine işaret eden başkan, burada da aynı hataya düşüleceği görüşünde. Ketenci, "15 milyon araca çip takılması konuşuluyor. Bu asayiş, güvenlik gibi gerekçelerle yapılacaksa, biz sektör olarak devletimize destek veririz. Ama, ticarî bir uygulama olacaksa, bu da sorunu çözmez. Çözüm, PETDER, ADER, AKADER, TABGİS, PUİS gibi sektör kuruluşlarıyla bir araya gelip fikir alışverişinde bulunmakla olur. Mesela, istasyonlarda araç tanıma sistemi var. 3-4 milyon araç kullanıyor ve insan eli değmiyor. Var olan bir sistem. Bu geliştirilebilir, yaygınlaştırılabilir. Oturup konuşulmalı, vergi kaybını önleyecek kalıcı çözüm böyle bulunur." dedi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=619791