Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Reklam panoları doğrudan gider yazılabilir mi? PDF Yazdır e-Posta
02 Eylül 2010

Firmalar genellikle şehirlerarası yollara, şehir girişlerine, hava alanı yakınlarına veya şehir içinde binaların üstlerine veya uygun olan diğer yerlere reklam panoları koymaktadırlar.

Bu panoların temel fonksiyonunun işletmenin veya onun ürünlerinin reklamı olduğu konusunda tereddüt yoktur. Fakat uygulamada bu reklam panolarının amortisman mevzuna girip girmediği konusunda dolayısıyla bu reklam panoları için yapılan harcamaların amortisman yolu ile mi yoksa doğrudan mı gider yazılması gerektiği yönünde tartışmalar mevcuttur.

Danıştay 4. Daire tarafından verilen 16.12.1976 tarihli kararda ve 13.Daire tarafından verilen 22.04.1976 tarihli kararda bu reklam panolarının doğrudan gider yazılabileceği belirtilmiştir.

Kanımızca söz konusu reklam panoları amortisman mevzuna girmektedir. Bu nedenle anılan reklam panoları nedeniyle yapılan harcamaların amortisman yolu ile itfa edilmesi gerekmektedir. Bu reklam panolarının montajı için yapılan harcamalar amortismana esas alınacak bedele ilave edilmelidir.

Ancak daha sonraki tarihlerde yapılacak bakım onarım giderleri ve belediyelere ödenen reklam ve ilan giderleri doğrudan gider yazılabilir.

Konuya ilişkin bahsi geçen Danıştay kararlarından birinin özeti aşağıdaki gibidir.

“ Plexiglas ışıklı reklam panoları, reklam tenteleri, demir konstrüksiyonları ile reklam şemsiye ve tenteleri reklam gideri niteliğinde olup, amortismana tabi tutulmaları gerekmez.” (Danıştay 4. Daire 16.12.1976 Tarih, E.No:1976/2246, K.No:1976/3217)

Nexia