Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kuruluş ve örgütlenme gideri PDF Yazdır e-Posta
06 Eylül 2010

Vergi hukukumuzda kuruluş ve örgütlenme giderleri ile ilgili hükümler, iki ayrı kanunda düzenlenmiştir. Bunlardan birincisi, genel bir çerçeve kanunu olan Vergi Usul Kanunu, diğeri de organik bir vergi kanunu olan Kurumlar Vergisi Kanunu'dur.

Vergi Usul Kanunu'nun 282. maddesinde kuruluş ve örgütlenme giderleri, aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır.

"İlk tesis ve taazzuv giderleri, kurumun tesis olunması veya yeni bir şube açılması veyahut da işlerin devamlı surette genişletilmesi için yapılan ve karşılığında maddi bir kıymet iktisap olunmayan giderlerdir."

Kanununun bu hükmüne göre, aktifleştirilmesi kurumların seçimine bırakılmış olan ilk tesis ve taazzuv giderlerinden kuruluş giderleri, kurumun kurulması veya faaliyetini genişletmesi; örgütlenme giderleri ise, kuruluşunu tamamlayan bir kurumun normal faaliyete geçmesi için yapılan ve karşılığında maddi bir kıymet edinilmeyen giderleri kapsamına almaktadır.

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 8. maddesinin 1-b bendinde kuruluş ve örgütlenme giderlerinin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılabileceği belirtilmiştir. Daha önceki Kurumlar Vergisi Kanunu’nda bu düzenleme 14’üncü maddenin 2’nci bendinde düzenlenmiş idi.

Nexia