Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖZELGELERDE BSMV PDF Yazdır e-Posta
08 Eylül 2010

1. Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 8.5.2007 tarih ve B.07.1.GİB.4.06.17.01/BSMV-2007 sayılı özelgesi

"6802 sayılı kanunun düzenlemeleri uyarınca, banka, banker ve sigorta şirketleri BSMV mükellefi olarak kabul edilmiştir. Yine aynı kanunun 27. maddesinde ise bu kanun hükümleri gereğince yapılacak özelleştirme uygulamalarına ilişkin işlemler (danışmanlık hizmeti alımları ile nihai devir işlemlerine ilişkin sözleşmeler dahil) Katma Değer Vergisi hariç her türlü vergi, resim ve harçtan muaf kabul edilmiştir. Söz konusu hükümden de anlaşılacağı üzere istisna, mükelleflere değil doğrudan işlemlere tanınmıştır. Buna göre anonim şirket hisselerinin yüzde 55'inin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca satışa sunulması sonucu ihaleyi kazanan anonim şirket lehine banka tarafından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın yetkili kıldığı TC Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'na hitaben verilecek teminat mektubu ile ilgili olarak anonim şirketten alınacak komisyonlar, söz konusu teminat mektubunun düzenlenmesi aşamasında teminat tutarı üzerinden bir defaya mahsus alınacak düzenleme komisyonu da dahil BSMV'den istisna olacaktır."

2. İstanbul Defterdarlığı'nın 7.5.2004 tarih ve 2923 sayılı özelgesi

"Benzer bir konu ile ilgili olarak bakanlık makamının 9.2.1998 tarih 5541 sayılı yazısında; ‘...31.7.1992 günlü Resmi Gazete'de yayımlanan V/7 sayılı tebliğe göre repo, 2499 sayılı yasada sayılmış menkul kıymetlerin geri alma taahhüdü ile satım ve geri satma taahhüdü ile alımıdır. Sözü edilen kıymetler vade tarihinden önce elden çıkarılarak bir getiri sağlamaktadır. Sağlanan bu gelirin menkul kıymetin vade sonunda itfa edilmesi suretiyle elde edilen faiz niteliğinde olmadığı açıktır. Dolayısıyla menkul kıymet alım-satım sonucu lehe kalan paralar üzerinden %5 oranında BSMV ödenmesi gerekir' denilmektedir. Buna göre repo amacıyla müşterilerinize satılan ve sonra geri alınan menkul kıymetlerin sonradan şirketinizce satılması halinde, satış tutarından söz konusu kıymetlerin repo faiz giderini de içeren maliyet bedelinin düşülmesinden sonra kalan fark kurumunuzun lehine alınmış olacağından, bu tutarın Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'ne tabi tutulması gerekir."

3. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 14.1.2010 tarih ve 1640 sayılı özelgesi

"Türkiye'deki bankaların yurtiçindeki veya yurtdışındaki kişi ve kuruluşlara kullandırdığı krediler nedeniyle lehine aldığı paralar %5 oranında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'ne tabidir. Türkiye'deki bankaların yurtdışı şubeleri tarafından Türkiye'de yerleşik kişi ve kuruluşlara kredi kullandırılması halinde, bankacılık hizmetlerinin tamamen Türkiye hudutları haricinde yapılması nedeniyle kanunların mülkiliği prensibi açısından Türkiye hudutları içinde vergiyi doğuran olay meydana gelmediğinden kredi verme işlemi dolayısıyla yurtdışındaki bankalarca lehe alınan paralar Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nin kapsamına girmemektedir. Ancak, Türkiye'deki bankaların yurtdışı şubelerinin Türkiye'de bulunan genel merkez ya da diğer şubelere ait paraların Türkiye'de bulunan kişilere kredi olarak kullandırılmasına aracılık etmeleri halinde, bu işlemlerin Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'ne tabi olması gerekmektedir."

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...