Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SİTE YÖNETİCİLERİNE YAPILAN ÜCRET ÖDEMELERİNDE TEVKİFAT PDF Yazdır e-Posta
08 Eylül 2010

Sitemizde kat malikleri tarafından seçilen yöneticiye yapmış olduğu bu hizmet karşılığında belli bir ücret vermeyi karar altına almış bulunuyoruz. Ancak söz konusu kişiye vereceğimiz ücret Gelir Vergisi kesintisine tabi tutulacak mıdır?

Gelir Vergisi Yasası'nın 61'inci maddesinde yer alan tanımlamaya göre "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir."

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı, mali sorumluluk tazminatı, tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.
Diğer yandan ‘Kat Mülkiyeti Yasası'nın 34'üncü maddesi uyarınca "Kat malikleri, ana gayrimenkulün yönetimini kendi aralarında veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (yönetici), kurula da (Yönetim Kurulu)" denir.

Aynı yasanın 40'ıncı maddesi uyarınca "Yönetici, yönetim planında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret isteyebilir. Kat malikleri kurulu, kat malikleri arasında atanmış yöneticinin normal yönetim işlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa, ne oranda katılacağını kararlaştırır. Bu yolda, bir karar alınmamış ise yönetici yönetim süresince kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz."

Diğer yandan Gelir Vergisi Yasası'nın 23/6'ncı maddesinde "Hizmetçilerin ücretleri (Hizmetçiler özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği, sütninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalıştırılanlardır) denilerek bunlara yapılan ücretlerin Gelir Vergisi'nden bağışık tutuldukları hususu özel olarak hükme bağlanmıştır.

Ayrıca aynı yasanın 94'üncü maddesinde kimlerin tevkifat yapmaya mecbur oldukları belirlenmiş, aynı maddenin birinci bendinde "Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61'inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç)" Gelir Vergisi tevkifatı yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Bu nedenle, yönetici ve denetçilerin kat malikleri dışında seçilmesi halinde, kendisine yapılan yönetim planında ya da sözleşmede saptanan ücret ödemesinin, gerçek ücret olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Ancak buna karşın, yönetici ve denetçilerin kat malikleri arasından seçilmesi halinde, bunlara sağlanan menfaatlerin, diğer kat maliklerinden farklı bir şekilde yüklendikleri görev ve taşıdıkları sorumluluğun karşılığı olarak kabul edilmekte ve bu nedenle de vergilendirilmemektedir.

Dolayısıyla sitelerde kat maliklerinden seçilen yöneticilere yapılan ödemeler Gelir Vergisi ve Gelir Vergisi kesintisine tabi olmayıp, dışarıdan yapılan atamalar da bu kişilere ödenen ücretler Gelir Vergisi Yasası'nın 61, 94, 103 ve 104'üncü maddelerine göre vergi tevkifatına tabidir. (V. Seviğ)

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...