Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İade edilen faturalarda vergi düzeltmesi mümkün PDF Yazdır e-Posta
08 Eylül 2010

Image

İlgili vergi dairesine düzeltme isteminde bulunmak suretiyle fazladan ödenen Katma Değer Vergisi'ni ve Kurumlar Vergisi'ni, gelecek dönemlerde ödenecek Katma Değer ve Kurumlar Vergisi'nde mahsup suretiyle düzeltmek mümkündür.

Tarafımızdan düzenlenen ve müşterimize gönderilen vade farkı faturası karşı tarafça noter aracılığı ile iade edilmiştir. Biz faturayı düzenlediğimiz tarih itibariyle kayıtlarımıza aldık ve ilgili dönemde söz konusu faturanın Katma Değer Vergisi'ni ödedik. Aynı zamanda faturayı hasılat olarak kayıtlarımıza intikal ettirdiğimiz için bunun Kurumlar Vergisi'ni de ödedik. Bu muameleyi düzeltme konusu yapabilir miyiz?

Türk Ticaret Yasası'nın 23'üncü maddesi gereği olarak "Ticari işletmesi icabı bir mal satmış veya imal etmiş veyahut bir iş görmüş yahut bir menfaat temin etmiş olan tacirden, diğer taraf kendisine bir fatura verilmesini ve bedeli ödenmiş ise bunun da faturada gösterilmesini isteyebilir."

Yasal düzenleme gereği; bir faturayı alan kimse, aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde münderecatı (içeriği) hakkında bir itirazda bulunmamışsa münderecatı (içeriği) kabul etmiş sayılır.

Şifahen, telefon veya telgrafla yapılan mukavelelerin veya beyanların muhteviyatını teyit eden bir yazıyı alan kimse, aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde bir itirazda bulunmamışsa teyit mektubunun yapılan mukavele ve beyanlara uygun olduğunu kabul etmiş sayılır.

Vergi Usul Yasası'nın 231/5'inci maddesi gereği olarak "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içersinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır."

Uygulamada vade farkı faturaları taraflar arasında mevcut sözleşme esas alınarak düzenlenebilmektedir. Ancak taraflar arasında yazılı şekilde yapılamamış olmakla birlikte geçerli sözleşme ilişkisinden doğan uyuşmazlıklarda faturalara "bedelin belli bir sürede ödenmemesi halinde vade farkı ödenir" ibaresinin yazılarak karşı tarafa tebliği ve karşı tarafça Türk Ticaret Yasası'nın 23/2 maddesi uyarınca sekiz gün içinde itiraz edilmemesi halinde bu durumun sadece fatura münderecatının kesinleşmesi sonucunu doğurup vade farkının davalı yanca kabul edildiği ve istenebileceği anlamına gelmeyeceği yönünde oluşan bir yargı kararı mevcut bulunmaktadır. (Bakınız: Moroğlu, E. -Kendigelen, A. Notlu– ‘İçtihatlı Türk Ticaret Kanunu ve İlgili Mevzuat' 8. Baskı, Beta, Sf: 46)

Vade farkı faturaları herhangi bir mal teslimi veyahut da hizmet ifası sonucu düzenlenen faturalardan olmayıp, ya taraflar arasında mevcut sözleşmeye istinaden veyahut da özel olarak düzenlenen bir fatura üzerinde konu belirtilerek karşı taraftan ödemelerde ortaya çıkan gecikmeden kaynaklanan miktarın talebine ilişkin düzenlenen borç doğurucu belgelerdir.

Bilindiği üzere Vergi Usul Yasası'nın 229'uncu maddesinde yer alan tanımlamadan da anlaşılacağı üzere "fatura, satılan mal veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır."

Vergi Usul Yasası'nın 229, 231/5 ve Türk Ticaret Yasası'nın 23'üncü maddesinde yer alan hükümler birlikte dikkate alındığından, vade farkı faturasının muhatabı tarafından iade edilmesi halinde, söz konusu alacağın (vade farkı faturası bedelinin) tahsil edilebilir hale gelmesi ancak yargı kararı ile olabilecektir.

Böyle bir durumda vade farkı faturasının muhatabınca Türk Ticaret Yasası'nın 23'üncü maddesi çerçevesinde kabul edilmemesi halinde, sizin bu alacağınızın dava yoluyla alınması olasılığı yoksa, bu takdirde kayıtlarınızda yer alan işlem dolayısıyla, ilgili vergi dairesine düzeltme isteminde bulunmak suretiyle fazladan ödemiş bulunduğunuz Katma Değer Vergisi'ni ve Kurumlar Vergisi'nin gelecek dönemlerde ödeyeceğiniz katma değer ve Kurumlar Vergisi'nde mahsup suretiyle düzeltmeniz mümkün bulunmaktadır.

Vergi dairesine yapacağınız başvuruyu takiben vade farkı faturasını düzenlediğiniz muhatap firma ile sizin kayıtlarınız üzerinde yapılacak inceleme sonucuna göre gerekli düzeltme işlemleri yapılabilecektir. (V. Seviğ)

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...