Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yanlış özelge alana gecikme faizi yok PDF Yazdır e-Posta
08 Eylül 2010

Gelir Vergisi Yasası'nda değişiklik yapan ve haziran ayında çıkan torba yasaya göre bir mükellefe yanlış özelge verilmişse artık gecikme faizi uygulanmayacak. Yasa çıkmadan önce bir mükellefe Maliye'den yanlış özelge verilmesi halinde sadece ceza uygulanmıyor ancak gecikme faizi alınıyordu. Yasa değişikliğinden sonra gecikme faizi de alınmayacak.

Konuya ilişkin uygulamanın nasıl olacağını gösteren bir de tebliğ taslağı hazırlandı. Buna göre uygulama 1 Ağustos 2010 tarihinden sonra geçerli olacak. Eğer Maliye görüşünü değiştirirse yeni görüşe ilişkin genel tebliğ veya sirküler yayımlandığı tarihten itibaren geçerli olacak ve geriye yürümeyecek.

Maliye Bakanlığı 23 Temmuz tarihinde çıkan 6009 sayılı yasada yer alan değişikliklere ilişkin uygulamanın nasıl olacağını belirleyen bir taslak hazırladı. Taslağı görüşe açan Maliye, şirketler için önemli olan bir hususa açıklık getirdi. Kanunun 14'üncü maddesiyle getirilen değişikliğe göre elinde özelge olan şirketten görüş değiştiğinde gecikme faizi alınmayacak. Şirketler vergi mevzuatında yer alan bir husus konusunda bazı durumlar için tereddüte düşebiliyor. Bunun için de Maliye'ye başvurarak kendi durumlarının mevzuata uygun olup olmadığını soruyor. Örneğin bir şirket bir işlemiyle ilgili KDV istisnasından yararlanıp yararlanamayacağını Maliye'ye soruyor, Maliye de "kullanabilirsin" diye özelge veriyor.

Farklı yorumlanabiliyor

Ancak daha sonra denetim elemanları geldiğinde aynı konu farklı yorumlanabiliyor ve denetim elemanı "Aslında bu yorum yanlış, sizin KDV istisnasını kullanmamanız gerekirdi" diyerek rapor yazabiliyordu. Şirketin elinde özelge olması halinde ise ceza kesilmiyor gecikme faizi alınıyordu. Şimdi bu durum düzeltildi ve artık gecikme faizi de alınmayacak.

Taslakta takdir komisyonlarına ilişkin de açıklamalara yer verildi. Buna göre vergi dairesince bir vergilendirme dönemine ilişkin matrahın takdir edilmesi için takdir komisyonuna başvurulması halinde, bu döneme ilişkin zamanaşımı duracak. Duran zamanaşımı, takdir komisyonunca verilen kararın vergi dairesine başvuru tarihinden itibaren 1 yıldan kısa bir süre içinde tevdi edilmesi halinde, bu tarihi takip eden günden itibaren, 1 yıldan uzun bir süre sonra tevdi edilmesi halinde ise tarihe bakılmaksızın 1 yıllık sürenin dolduğu günden itibaren işlemeye başlayacak.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=143608