Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yıllara sari inşaat ve onarma işleri ile ilgili diğer özellikli durumlar PDF Yazdır e-Posta
08 Eylül 2010

İnşaat ve Onarım taahhüdünde bulunulmadan sadece inşaat malzemesi teslim edilmesi işi yıllara yaygın inşaat ve onarım işi değildir.

* Kapı, pencere, portmanto işi yıllara yaygın inşaat ve onarım işi değildir.

* Geçici kabulden önceki dönemlere ait olan hak edişlerin bu tarihten sonra onaylanması ve ödenmesi tevkifat yapılmasına engel değildir.

* Geçici Kabul Tutanağının düzenlenmesinden sonra kesin kabulü sağlamak için ödenen istihkaklardan gelir vergisi tevkifatı yapılmayacaktır.

* Elektrik Tesisatı işi yıllara yaygın inşaat ve onarım işidir.

* Yıllara yaygın inşaat işi yapanlara tevkifat yapmak mecburiyetinde olanlar adına, bankaca ödenen istihkaklardan yapılacak vergi tevkifatı.

* Bütünlük arzeden işlerde, işin yıllara sari olup olmaması işin tamamının bitirilmesinin birden fazla yılda yapılıp yapılmamasına bağlıdır.

* Yap-satcı müteahhitlerin faaliyeti yıllara sari inşaat işi olarak nitelendirilemez ve bu esasa göre vergilendirilemez. Ancak gayrimenkul satışı, inşaatın bitimi ve tapudaki muamelelerin ikmali ile mümkün olacağından, önceden alıcıdan tahsil edilen paralar avans niteliğindedir.

* Yıllara sari inşaat ve onarma işinde, inşaat sözleşmesinin aynı yıl içinde feshedilmiş olmasının inşaatın bu niteliğini değiştirmez Dolayısıyla, fesih tarihine kadar ödenen istihkaklardan vergi tevkifatı yapılması zorunludur. .

* Sözleşmeye göre yıllara sari olduğu anlaşılan inşaatın ayrı firma­larca üstlenilmesi ve sözleşmenin aynı yıl içerisinde feshedilmesi, inşaatın anılan niteliğini değiştirmeyecektir

Nexia