Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Stopaj kalıcı olacak kiraya çözüm aranıyor PDF Yazdır e-Posta
03 Aralık 2007
Gelir vergisi değişiklik çalışmaları sonucunda, faiz vergilerine uygulanan stopajın kalıcı hale getirilmesi önerilecek. Kiraların zorunlu olarak bankalara yatırılması konusu ise tartışma konusu.

Gelir vergisi reformuna ilişkin çalışmalar hızlandı. Vergi Konseyi ile Maliye Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalarda hükümetin bazı konularda karar vermesi bekleniyor. Değişiklik taslağının ocak ayına kadar çıkarılması planlanıyor. Gelir vergisi değişiklik çalışmaları sonucunda, faiz vergilerine uygulanan stopajın artık kalıcı hale getirilmesi önerilecek. Kira ile ilgili ise tartışmalar devam ediyor. Kiradan stopaj alınacağı fikri seçimlerden önce tepki görmüştü. Kiraların bankalara zorunlu olarak yatırılıp yatırılamayacağı fikri ise hukuken tartışılıyor. Kayıt dışı için de bir otokontrol mekanizması kurulması düşünülüyor.

2006 yılı başından itibaren faiz gelirlerine uygulanmaya başlanan stopaj uygulaması kalıcı hale getirilecek. Geçici 67'nci madde olarak bilinen yasa aslında 2015 yılının sonuna kadar uygulanacak. Gelir vergisi reformu çalışmalarında stopajın uygulaması değerlendirildi. Artık uygulamanın son halinin piyasalarda benimsendiği düşüncesiyle yasa değişikliği kapsamında stopaj uygulamasının da kalıcı hale getirilmesi önerilecek. Daha önceki tartışmalarda stopaj uygulaması yerine beyanname uygulamasının da getirilebileceği yönünde değerlendirmelerde bulunulmuştu.

Kira tartışma konusu

Kira gelirlerinin vergilendirilmesi ise uzun bir süredir hem vergi Konseyi'nde hem de Maliye Bakanlığı'nda tartışılıyor. Konut kiralarının vergilendirilmesinde şu anda beyanname alınıyor. Ancak bu sistemin kira gelirlerini tam olarak kavrayamadığı eleştirileri yapılıyor. Gelir vergisi yasa değişikliği kapsamında konutlardan alınan kiralardan stopaj kesilmesi gündeme gelmişti. 22 Temmuz seçimlerinden önce gündeme gelen konu, kamuoyundan eleştiri aldığı için rafa kaldırıldı. Şimdi ise kiraların bankalara yatırılması zorunluluğu tartışılıyor. Sadece bu yöntemle ev sahibinin kirayı bankacılık sisteminden geçirmek zorunda kalacağı ve vergisini de ödemeyi tercih edeceği varsayılıyor. Ev sahiplerinin (Kiracı bana kirayı vermedi) savunmasının önüne geçileceği düşünülüyor. Yetkililer bu önerinin de şu anda tartışma aşamasında olduğunu vurgulayarak, sadece vergi yasasında değil medeni kanunda da değişiklik yapmak gerekeceğini,   değerlendirmeler ve siyasi iradenin tavrına göre taslağın içine konulup konulmayacağının ortaya çıkacağını söylediler.

Kontrol mekanizması kesin olacak

Yine kamuoyunda çok tartışılan otokontrol mekanizmaları da gelir vergisi reformunun içinde yer alacak. Vergi iadesini kaldıran ve asgari geçim indirimini getiren yasal düzenleme içinde "kısmi nereden buldun" mekanizması getirilmek istenmiş gelen tepkiler üzerine Meclis'te tasarıdan çıkarılmıştı. Şimdi yine kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi için diğer ülkelerde hangi otokontrol mekanizmaları uygulandığı araştırılıyor. "Mutlaka bir otokontrol mekanizması gelecek" mesajı veren yetkililer, hangi yöntemin getirileceğine ise siyasi iradenin karar vereceğini söylediler.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=85065&ForArsiv=1