Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye yurtdışına çıkış için arayışta PDF Yazdır e-Posta
14 Eylül 2010

Image

Anayasa paketinin referandumda kabul edilmesinin ardından Maliye Bakanlığı hızlı çıktı.

Yaklaşık 300 bin kişi olduğu tahmin edilen yurtdışı çıkış yasağının uygulanmaması için nasıl bir formül uygulanacağını araştırıyor.

Vergi borcundaki 100 bin lira sınırını düşürerek kolaylık sağlamak istiyen Maliye'nin endişesi ise Anayasa'ya rağmen yasayı uyguluyor görülmek. Çalışma Bakanlığı ise pakette yer alan memurlara toplu sözleşme yolunu açan düzenleme için yasal değişikliğin zorunlu olduğuna dikkat çekti. Meclis yoğunluğu içinde yasal değişikliklerin yapılmasının en az 1 yılı bulacağı belirtiliyor.

Referandumda ‘evet' çıkmasıyla birlikte Anayasa'nın 23'ncü maddesinde yer alan ‘Yerleşme ve seyahat hürriyeti' başlıklı bölümde değişiklik yapıldı. Değişiklikle vergi borçlusu olan kişilerin yurtdışına çıkış yasağı ortadan kaldırılacak. Ancak pakette bu maddeye ‘evet' çıkması yasağın hemen kaldırılacağı anlamına gelmiyor.

Çünkü Anayasa'nın 23. maddesinde ‘yurtdışı yasağının' nasıl uygulanacağı 6183 sayılı amme alacakları yasasının 36-a maddesinde düzenleniyor. Bu madde 2008 yılında değiştirildi. Yurtdışı çıkış yasağı 100 bin lira olarak belirlendi. Yapılan değişiklikle Bakanlar Kurulu'na bu oranı 10 katına kadar artırmaya, yarısına kadar da indirmeye yetki verildi.

Maliye çalışmaya dün başladı

Maliye Bakanlığı dün sabahtan itibaren Anayasa değişikliğinin nasıl uygulanacağına ilişkin çalışma başlattı. Maliye'den üst düzey bir yetkili, Anayasa'nın değiştiğini vatandaşların mağdur edilmemesi için ne yapılabileceği üzerinde çalışmaya başladıklarını belirterek, "Anayasa değişikliğinin hayata geçirilebilmesi için 6183 sayılı yasanın ilgili bölümünün bir başka yasayla değişmesi gerekiyor. Ancak yasa değişikliğini beklememek için neler yapabileceğimizi araştırmaya başladık. Yani öyle bir uygulama yapalım ki yurtdışı yasağı uygulanmayacak duruma gelsin" dedi. Ancak 6183 sayılı yasanın mevcut hali 100 bin liranın uygulanmayacak kadar küçük bir orana indirilmesine izin vermiyor. Yine yasada çıkış yasağının ‘hastalık, iş bağlantısı' gibi hallerde kaldırılabileceğine ilişkin hüküm var. Maliye yapacağı çalışmayla yasa çıkıncaya kadar yurtdışı yasağını uygulamamak için geçici bir çözüm bulacak.

Çalışma hayatını etkileyen ve anayasa paketinde yer alan düzenlemelerin yaşama geçirilmesi için yasal değişikliklerin yapılması beklenecek. Yetkililer, yasal değişiklikler olmadan Anayasa değişikliklerinin uygulanma şansı olmadığını belirtirken, değişikliklerin TBMM'den geçme sürecinin 1 yılı bulabileceğine dikkat çekiyor.

İŞ DÜNYASI NASIL ETKİLENECEK

* Aynı iş yerinde birden fazla sendikaya üye olma karışıklığa neden olabilecek.

* Grev'de oluşan zarardan artık sendika sorumlu olmayacak.

* Siyasi amaçlı grevin önündeki engel kalktı.

* ESK yeniden düzenlenecek.

* Vergi borcu olanlar yurtdışına çıkabilecek.


ÇALIŞMA HAYATINDA NELER DEĞİŞECEK

* Birden çok sendikaya üye olma yolu açılıyor: Anayasa paketinde yer alan düzenlemeyle, sendikal haklar yeniden düzenleniyor ve birden fazla sendikaya üye olma yolu açılıyor. Ancak söz konusu değişikliğin yaşama geçirilmesi için 2821 sayılı kanunun da bu yönde değiştirilmesi gerekiyor.

* Memurlara toplu sözleşme için de yasa beklenecek: Memurlar ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme yapma hakkı getiriliyor. Uyuşmazlık çıkması durumunda ise Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurulabilecek ve şu anki durumdan farklı olarak bu kurulun kararları kesin olacak. Ancak bunun için de yasal düzenleme yapılması zorunluluğu var.

* Sendikanın sorumluluğu kalkacak: Mevcut anayasada yer alan "Greve katılan işçilerin ve sendikanın kasıtlı veya kusurlu hareketleri sonucu, grev uygulanan işyerinde sebep oldukları maddî zarardan sendika sorumlu" maddesi çıkarıldı. Ayrıca "siyasi amaçlı grev ve lokavt, dayanışma grev ve lokavtı, genel grev ve lokavt, işyeri işgali, işi yavaşlatma, verim düşürme ve diğer direnişler yapılamaz" hükmü de çıkarıldı.

* ESK için yeni yasa gündeme gelebilir: ESK'ya anayasal bir statü kazandırıldı. Halen ESK'nın çalışma usul ve yöntemlerini düzenleyen bir kanun metni bulunuyor ve bu kanuna göre konseyin üç ayda bir toplanması gerekiyor. Ancak yaklaşık 2 yıldır ESK toplanamadı. Ancak anayasa paketinde, ESK'nın yasayla düzenleneceği öngörüldü. Bu da ESK'nın katılımcılarını ve çalışma yöntemlerini belirleyen bir yasanın gündeme geleceği sinyali olarak görülüyor.

Neşe Karanfil

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=143716