Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV'de uzlaşma bekleyen şarap üreticisi e-haciz şokunda PDF Yazdır e-Posta
14 Eylül 2010

Ürettiği şarabını 90 günlük vadelerle satan ancak her ay ödemekte zorlandığı ÖTV için çözüm bekleyen şarap üreticisinin karşısına e-haciz çıktı. Üreticiler şimdi borçlarını bankalara yeniden başvurarak ödemeye çalışıyor.

Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) yaklaşık üç aylık vadeli satışları nedeniyle her ay banka kredisiyle ödeyen şarap üreticisi çözüm arıyor. Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Koldere Kasabası'nda butik şarap üretimi yapan Yücel Vineyards, ÖTV'ye çözüm ararken hesaplarına e-haciz geldi. Firma, 2008 yılından beri biriken Katma Değer Vergisi (KDV) alacağıyla Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) mahsup yoluyla ödemek için vergi dairesine verdiği dilekçenin sonucunu beklerken hesaplarına e-haciz konuldu.


Ürettiği şarabını 90 günlük vadelerle satan ancak her ay ödemekte zorlandığı ÖTV için çözüm isteyen şarap üreticisi, ÖTV ödemelerinin altı ay ya da bir yıllık periyotlarla alınmasını istiyor.

ÖTV'yi banka kredisiyle ödüyoruz
4tp ve Mayya markalarıyla butik şarap üretimi yapan Yücel Vineyards Pazarlama Müdürü Mustafa Yücel, bu yıl başında taze üzüm şarabında daha önce yüzde 63 olan ÖTV'nin düşürüldüğünü, asgari maktu ÖTV'nin ise 1.75 liradan 1.95 liraya yükseltildiğini ifade ederek "Biz zaten maktu ÖTV kullanıyorduk. Bu indirimden daha çok yurtdışından gelen şaraplar yararlanıyor. Dolayısıyla yapılan çalışma pek olumlu yansımadı. Biz ÖTV'yi her ay peşin ödüyoruz. Ama satış vadelerimiz 90 gün. Hatta bu 180 güne kadar çıkıyor. Biz de her ay ÖTV için banka kredisi kullanıyoruz. Çünkü borcunuzu ödemediğinizde uygulanan faiz oranı 1.95. Ama bankalardan daha düşük faiz oranları kullanabiliyorsunuz. Biz de ÖTV'mizi her ay banka kredisiyle kullanıyoruz. Şu anda tek beklentimiz vadeli satışlarımız nedeniyle ÖTV ödemelerinin 6 ay ya da 1 yıllık periyotları kapsayacak şekilde ödenmesi yönünde" dedi.

ÖTV ödemeleri için çözüm arayışlarının bulunduğunu, bu süreçte de başlarına ilginç bir olayın geldiğini anlatan Yücel, 3-4 yıllık Maliye'den KDV alacaklarının bulunduğunu anlatarak "Biz de KDV alacağımız ile ÖTV'yi mahsuplaştırmak istedik. Sonuçta devletten KDV alacağımız var. Vergi Dairesi de ‘Bunu dilekçe ile bildirin' dedi. Biz de 5-6 ay önce dilekçe ile başvurduk. Ödeme konusunda uzlaşmaya gideceğimizi umduğumuz için o ayki ÖTV'mizi yatırmadık. ‘Mahsuplaşacağımız için yatırmayın' denildi. Ancak biz çözüm beklerken yaklaşık bir ay sonra ÖTV ödenmedi diye hesaplarımıza e-haciz kondu. O ayki ÖTV'miz 17 bin lira civarındaydı. Herhangi bir bildirimde bulunmadan hesaplarımıza e-haciz kondu. Sorunu yine banka kredisiyle ödeyerek çözdük" diye konuştu.

Hedefi 250 bin şişe şarap
Firmanın 1991 yılında Yücel Tarım Ürünleri olarak faaliyete geçtiğini ve o yıllarda pamuk işlemenin ana faaliyet konuları olduğunu belirten Yücel, zamanla pamuğun para etmemesi 2000'li yıllarda ise şaraplık üzümün iyi para etmesi nedeniyle kıraç arazilerinde şaraplık üzüm ürettiklerini belirterek "2007 yıllında da kendi tesisimizi kurduk. Şu anda 600 dönümlük alanda 9 çeşit üzümümüz bulunuyor. Butik üretim yapıyoruz. Bugüne kadar daha çok turistik bölgelere ürün veriyorduk. Bu yıl ise ilk kez hipermarket raflarına girmeye başladık. Şu anda Tesco Kipa ve Real hipermarketlerinde 4tp markasıyla yer alıyoruz. Bundan sonra üretimin yüzde 40'ını hipermarketler kanalıyla tüketiciyle buluşturacağız. 1 milyon şişe şarabımız var. Bunun yanında 20 bin şişe kadar da rezerv bulunuyor" dedi.


Yücel, 2008-2009 sezonunda yaklaşık 130 bin şişe şarap satışı gerçekleştirdiklerini anlatarak, bu sezon ise 250 bin şişe şarap satışı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

İHRACAT İÇİN GEREKLİ ANALİZİ YAPAN TEK LABORATUVAR RAKİP FİRMADA
İhracat konusunda da çalışmalarının bulunduğunu anlatan Yücel, Almanya ve Belçika ile görüştüklerini söyleyerek "Almanya'ya dökme şarap ihraç etmeyi planlıyoruz. Belçika'ya da kendi markamızla satış yapacağız. Ancak bu ülkelerden uluslararası akreditesi olan laboratuvarlardan analiz istiyor. Bu analizler de bir tek şu anda Mey İçki'de var. Özelleştirme öncesi burada sıkıntı yoktu. Ama şimdi her ne kadar butik üretim yapsak da Mey bizim rakibimiz. Analiz yaptırdığınızda sizden nereye, ne kadar ürün sattığınız gibi birçok bilgi istiyor. Ben de bunları rakibime vermek istemiyorum. Onun için laboratuvar arayışındayız" dedi.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=143711