Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV TAVKİFATINA KONU MALIN İADESİ PDF Yazdır e-Posta
15 Eylül 2010

Image

Katma Değer Vergisinde tevkifat konusu yapılan malların iade edilmesi halinde katma değer vergisi tevkifatı yapmamız gerekir mi?

YANIT: Katma Değer Vergisi Yasası'nın 9 uncu maddesinde gerekli görülen hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanların verginin ödenmesinden sorumlu tutulması konusunda Maliye Bakanlığı yetkilendirilmiş bulunmaktadır.

Bu yetkiye istinaden Maliye Bakanlığı yayımlanmış olduğu genel tebliğlerle bazı işlemlerde katma değer vergisi tevkifatı uygulamasına zorunlu kılmıştır.

Katma Değer Vergisi Yasası'nın 35 inci maddesi uyarınca, malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle mutrahta değişiklik vuku bulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükelleflerin, bunlar için borçlandığı vergiyi; bu işlemlere muhatap olan mükelleflerin ise indirme hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vuku bulduğu dönem içinde düzelteceği, bu işlemlerin yapılabilmesi için iade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olması ve bu girişin defter kayıtları ile beyannamede gösterilmesi gerektiği hükmü yer almaktadır.

Konuyla ilgili olarak yayımlanan 58 Seri numaralı katma değer vergisi genel tebliğ'in A/2-a "Mal İadeleri" başlıklı bölümünde, katma değer vergisi tevkifatına tabi tutulan malların satıcıya iadesinde yapılması gereken işlemler açıklanmış olup, mal iadelerinde düzeltme işleminin, işlem bedeli üzerinden hesaplanan verginin tevkifatına tabi tutulmayan kısmı üzerinden yapılması gerektiği belirtilmiştir. (V. Seviğ)

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...