Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
MAKİNELERİN YURTDIŞINA KİRALANMASINDA İSTİSNA PDF Yazdır e-Posta
15 Eylül 2010

SORU: Türkiye'de satın alınan veyahut da finansal kiralama yoluyla elde edilen iş makinelerinin, yurt dışında inşaat işi yapmakta olan tam mükellef bir inşaat şirketine yapılan sözleşme gereği Vergi Usul Yasası'nın mükerrer 290 ıncı maddesi çerçevesinde kiralanması sonucunda elde edilen yurt dışından döviz olarak gönderilen kira gelirinin Kurumlar Vergisinden istisna edilmesi mümkünmüdür?

YANIT: Kurumlar Vergisi Yasası'nın 5 inci maddesinde kurumlar vergisinden bağışık tutulan kazançlar sayılmak suretiyle belirlenmiş bulunmaktadır. Buna göre sözü edilen yasa maddesinin (1-h) bendine göre "yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerden sağlanarak Türkiye'de genel sonuç hesaplarına intikal ettirilen kazançlar" kurumlar vergisinden bağışık tutulmuştur.

Anılan madde metninin incelenmesinden de anlaşılacağı üzere, yurt dışı inşaat kazançlarının kurumlar vergisinden müstesna(bağışık) tutulabilmesi için, yapılan işin bir inşaat, onarım ve montaj işi olması, bu işin yabancı bir ülkede yapılmış olması ve bu işten elde edilen Kazancın Türkiye'de genel sonuç hesaplarına intikal ettirilmesi gerekmektedir.

Sorunuzda sizin yurt dışında faaliyet gösteren bir kuruma iş makinesi kiralama işi yaptığınız anlaşılmakta olup, bu durum yurt dışında inşaat işi yapmadığınızı, buna karşılık inşaat iş yapan bir şirkete makine kiralama işinin yapıldığını göstermektedir. Bir başka anlatımla sizden kiralama yapan tam mükellef kurum her ne kadar yurt dışında inşaat işi yapıyor olsa da şirketinizce yurt dışında yapılan bir inşaat işinin olmadığı açıktır.

Dolayısıyla; Türkiye'den tedarik edilen iş makinelerinin yurt dışında kiralanması işleminden elde edilen kazancın kurumlar vergisi yasasının 5/1-h maddesinde yer alan istisnadan yararlanması mümkün değildir. (V. Seviğ)

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...