Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖZELGELERDE ÖTV PDF Yazdır e-Posta
15 Eylül 2010

1. Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 3.11.2008 tarih ve 1927 sayılı özelgesi;

"4760 sayılı ÖTVK'nın 8/1. maddesinde, Kanuna ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların; (I) sayılı listeye dâhil olmayan malların imalinde kullanılmak üzere teslimlerinde tarh ve tahakkuk ettirilen ÖTV'nin Bakanlar Kurulunca belirlenen kısmının, teminat karşılığında tecil olunacağı, söz konusu malın tecil tarihini takip eden aybaşından itibaren 12 ay içinde imalatta kullanılması halinde tecil olunan verginin terkin olunacağı düzenlemiştir. Konuya ilişkin usul ve esaslara ilişkin düzenlemeleri içeren 1 seri no'lu ve bu tebliğde değişiklik yapan 15 seri no'lu ÖTVK Genel Tebliğ hükümleri uyarınca, ÖTV'si teminat karşılığında tecil edilen malların imalatta kullanılmış olduğunun düzenlenen vergi inceleme veya yeminli mali müşavir üretim raporları ile tespit edilmiş olması gerekir. Buna göre; indirimli teminattan yararlanmak üzere dilekçe ekine söz konusu raporların bir örneği ile bağlı bulunan vergi dairesine başvurulması halinde, 15 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ekinde (EK: 22) olarak yer alan "Tecil-Terkin Kapsamında %5 Oranındaki Teminattan Yararlananlara İlişkin Bilgi Formu" ‘nun şirkete verilmesi mümkündür."

2. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 27.3.2009 tarih ve 3021 sayılı özelgesi;

"ÖTVK'nın 7/2. maddesi hükmü ve 7 seri no'lu ÖTVK Genel Tebliği'nin ‘7.2.1.12. Malul Ve Engelliler Tarafından Bizzat Kullanılmak Amacıyla İlk İktisabı Yapılan Araçlarda İstisna Uygulaması' başlıklı bölümünde yer alan düzenlemeler uyarınca, sakatlık derecesi %90'ın altındaki malul ve engellilerin 87.03 (motor silindir hacmi 1600 cm3'ü aşanlar hariç) ya da 87.04 (motor silindir hacmi 2800 cm3'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. no.sunda yer alan araçları bizzat kullanması şartıyla istisna uygulanır.. Bu istisnadan da yararlanılabilmesi için araçta sakatlığa uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması zorunludur. Buna göre, sağ kolunuzdaki kısalık dolayısıyla sakatlık derecesi %90'ın altında olan kişi adına kayıt ve tescili yapılacak olan aracın vites kolunun uzatılması, sakatlığa uygun hareket ettirici özel tertibat olarak değerlendirileceğinden ÖTV istisnasından yararlanılması mümkün bulunmaktadır."

3. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 19.9.2008 tarih ve 27376 sayılı özelgesi;

"Dövize endeksli olarak satın alınan araçların döviz kurunun düşmesi nedeniyle alış bedelinin altında bir bedelle satılması halinde, alınacak özel tüketim vergisi mükellefin bu araçları alış bedeli üzerinden malın tabi olduğu orana göre hesaplanan vergi tutarından az olamayacağından, özel tüketim vergisi bu araçları kurumunuza satanların düzenledikleri fatura ve benzeri vesikaların üzerinde gösterilen ve döviz cinsinden belirlenen tutarın alış tarihindeki Türk parası karşılığını oluşturan tutar (alış bedeli) üzerinden hesaplanacaktır. İthalatta ise; alış bedeli olarak da ithalatta hesaplanan KDV matrahı esas alınacaktır. Diğer taraftan, aracın satışının gerçekleştiği tarihe kadar söz konusu aracı teslim eden satıcı tarafından firmanıza indirim yapılması durumunda, alış bedeli üzerinden yapılacak indirimlerin %10'una kadar olan kısmının Vergi Usul Kanunu hükümleri gereğince belgelendirilmesi koşuluyla alış bedelinden indirilebileceği ve kalan tutarın özel tüketim vergisi matrahına esas alınacağı tabidir."

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...