Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şükrü Kızılot - Dövizle kirada, kiracı rahatlayacak (04.12.07) PDF Yazdır e-Posta
04 Aralık 2007

HÜRRİYET okurları şanslılar. Birçok konuyu aylar öncesinden öğreniyorlar, aylar sonra olay açıklandığında da "Biz bunu zaten aylar önce biliyorduk" diyorlar.

Son örneklerden biri de, dövizle kiralanan konut ve i
şyerleri ile ilgili.

Dün, ba
şta Hürriyet olmak üzere gazetelerde, 1 Eylül 2007 günü Hürriyet’te "Dövizle Kirada Mal Sahibine Şok" başlığı altında kaleme aldığımız; kira süresi bitiminde, "döviz cinsinden artış yapılamayacağı" ile ilgili açıklamamızı doğrulayan, Yargıtay’ın son kararı ve buna ilişkin haberler vardı.

Üç ay önce ilk kez Hürriyet’te aç
ıklanan bu konu, yüzbinlerce kiracı için "müjde", mal sahipleri için de "şok" niteliğindeydi...

YARGITAY ’OLMAZ’ D
İYOR

Yargıtay’ın yerleşik hale gelen kararına göre; dövizle kiralanan gayrimenkullerde, kira süresinin bitiminde, döviz cinsinden kira artışı yapılması mümkün değil.

Dünkü gazetelerde de yer alan, Yargıtay’ın son kararı, "1.000 dolar olan konut kirasının, sözleşmenin bitiminden itibaren, yüzde 50 zam yapılmak suretiyle 1.500 dolara çıkartılamayacağı" ile ilgili...

Yarg
ıtay 3. Hukuk Dairesi, kiracıları sevindirecek bir karara daha imza attı. Daire, yerel mahkemenin kararını bozarak, döviz üzerinden gayrimenkul kiralayanların, kira artırımından dolayı, ortaya çıkacak sorun nedeniyle, davalık olmaları durumunda, yeni kiraların tespitinin, YTL üzerinden yapılması gerektiğine hükmetti.

Yarg
ıtay’a göre; "Yeni dönem kira parasının mahkemece belirlenmesinin istenmesi halinde, Yargıtay İçtihatları Birleştirme Kurulu’nun öngördüğü üzere, yeni dönem kirası, döviz cinsinden belirlenemez. Yeni dönem kirası, Yeni Türk Lirası olarak takdir edilir" (Yargıtay’ın Bu konudaki kararlarının tam metni için Bkz. www.yaklaşım.com).

B
İR YASA

Bu arada çok kişinin farkında olmadığı "Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun"un, Geçici 7. maddesi var.

Bu madde ile Türk Paras
ı cinsinden 2000 ve 2001 yıllarında yapılan kiralamalarda, kira artışına, yüzde 25 ve 10 olarak sınırlama getiriliyordu. Maddenin ikinci fıkrasında ise; "kiranın yabancı para ya da altın olarak belirlendiği durumlarda, kiraya artış uygulanamayacağı"ıkça belirtiliyordu.

İkinci fıkra halen yürürlükte. Ancak, Yargıtay’ın konu ile ilgili dairesinin ağırlıklı olan eğilimi, kira süresi bittiğinde, döviz cinsinden artış yapılamayacağı, yeni kiranın YTL cinsinden belirlenmesi gerektiği yolunda.

HASAN PULUR’LUK

Hürriyet okurlar
ı hatırlayacaktır; 6 Eylül 2007 tarihli "Dövizle Kira Artışı Tam Hasan Pulur’luk" başlıklı yazımızda, yüzbinlerce konut ve işyeri kiracısının, kira süresi bitiminde "dövizle kira artışı yapılamayacağından" haberlerinin olmadığını belirtmiştik.

Hemen ard
ından da dayanamayıp sormuştuk;

"Peki... ’Döviz cinsinden kira art
ışı yapılamayacağına dair’ ortada bir yasa maddesi ve gerekçesi var. Yargıtay’ın kararları var. O halde bu ülkede onbinlerce hatta yüzbinlerce işyeri ve konutun kirası, döviz cinsinden nasıl artırılıyor ve niye ödeniyor?

Niyesi belli; döviz cinsinden kira art
ırılmasını engelleyen yasadan ve yargı kararlarından kimsenin haberi yok da onun için!..

Özetle tam Hasan Pulur’luk bir olay"


diye yaz
ımızı noktalamıştık.

Neyse... Yanl
ış hesap yargıdan döndü. İyi ki bu ülkede yargı var.

 

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/7806605.asp?yazarid=82