Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gaziler haklarını biliyor mu? PDF Yazdır e-Posta
18 Eylül 2010

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında ve devamında gazilerimizin katkıları unutulamaz. Ülkemizin her bir karış toprağında, bu vatan uğruna canlarını kanlarını akıtan ve bu uğurda en değerli uzuvlarını kaybeden ve tarihimizin altın sayfalarına isimlerini yazdıran kahraman gazilerimizin gününü kutluyorum. Ülkemiz adına gazilerimiz onurlu şahsiyetlerdir. 19 Eylül aynı zamanda Atatürk’e 1921 yılında Mareşallik rütbesi ile Gazilik unvanının verildiği gündür. Yüce Türk Milleti, hiçbir zaman bağımsızlık ve hürriyetinden taviz vermeyeceğini, devletimizin ve milletimizin sonsuza kadar var olacağını, şehit ve gazilerin verdikleri mücadelelerle tüm dünyaya kabul ettirmiştir.

Kahraman gazilerimizin ortaya koyduğu göz kamaştırıcı fedakârlıkların, her fırsatta hatırlanması ve hatırlatılması milli bir sorumluluk olarak görülmelidir. Dünle bugün arasında kurulabilecek kopmaz maddi ve manevi bağın, geleceğe vereceği güç, ancak şehit ve gazilerimizin kıymetinin bilinmesiyle sağlanabilecektir. Bu vesileyle ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize de minnet ve şükran duygularımızı sunuyoruz...

DEVLETÇE GAZİLERE TANINAN HAK VE MENFAATLER

1. Şeref aylığı. (Gazinin vefatı hâlinde şeref aylığının %75’i eşine intikal eder.)
2. 5510 sayılı genel sağlık
sigortası kapsamında ücretsiz sağlık hizmeti. (Sosyal Güvencesi olan gazi eşleri hariç)
3. Devlet Demiryolları ve Denizyolları iç hat seferleri ile belediye vasıtalarında (kendisi ve eşi için) ücretsiz seyahat.
4. Meskenlerde tüketilen elektrik ve su ücretinde indirim (elektrikte %40, suda en az % 50 indirim)
5. Askerî Hastane ve misafirhanelerinden yararlanma.
6. Devlet törenlerinde protokole alınma.
7. Vefat eden Muharip Gazi için bir manga asker ile D Tipi Askerî Cenaze Töreni düzenlenmesi.
8. Kullanımı Gençlik ve Spor Müdürlüğüne ait tesislerdeki spor müsabakaları, Devlet Müzeleri ve Devlet Tiyatrolarına ücretsiz giriş.
9. TOKİ tarafından Türkiye genelinde yaptırılan
konutlardan kontenjan ayrılması.
10. Gazilerimize ve eşleri ile anne-babalarına ve çocuklarına, kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhane ve sosyal tesislerden yararlanma hakkı.
11. Yüksek öğretimde
okuyan çocukları için eğitime katkı payı (Eğitim harcı) muafiyeti. (2. öğretim hariç)
12. Yüksek öğretimde okuyan çocuklarına devlet yurtlarından ücretsiz istifade imkânı.
13. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan burs almak isteyen çocukları için; beyanlarına uygun belgeleri süreleri içerisinde göndermeleri halinde, 1008 puan üzerinden değerlendirmeye tabi tutularak, öncelikli olarak işlemleri yapılmaktadır.
14. İlk öğretim okullarına kayıt yaptıracak çocukları için, talepleri hâlinde istedikleri okullara kayıt yaptırma hakkı.
15. Büyük şehir statüsünde olan 16 ilde, orta öğretime kayıt yaptıracak çocukları için, durumlarını belgelemeleri hâlinde, istedikleri genel liselere kayıt yaptırma hakkı.
16. Çocuklarına, askeri okullara girişte, giriş şartlarını sağlamaları hâlinde ek puan veya kontenjan verilmesi.

Kaynak: http://www.muharipgaziler.org.tr

Lütfi Köksal

http://www.turkiyegazetesi.com/makaledetay.aspx?id=461837