Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi borçlusunun yurtdışı yasağı kalktı mı? PDF Yazdır e-Posta
18 Eylül 2010

Vergi dairesine 100 bin TL’yi aşan vergi borcu mükellefler büyük sıkıntılarla karşılaşmaktaydı.

Vergi borcu nedeniyle yurtdışına çıkış yasağı konulan vatandaşlarımızın bu mağduriyeti referandum sonucunda “Vatandaşın yurtdışına çıkma hürriyeti ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilir.” hükmü getirilmek suretiyle sorunun çözümünde önemli bir adım atıldı.

Bu değişikliğe göre, idare tarafından, vatandaşın yurtdışına çıkma hürriyetinin sınırlandırılmasına son verilmekte; yurtdışına çıkma hürriyetinin, sadece suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle ve hâkim kararına bağlı olarak sınırlandırılabilmesi ilkesi benimsenmektedir.

Ancak, yurt dışı çıkış yasağını düzenleyen 6183 sayılı kanunun 36/A maddesi halen yürürlükte olup, anayasa değişikliği ile birlikte kendiliğinden yürürlükten kalkmaz.

Bu nedenle, mevcut yurtdışı çıkış yasakları geçerliliklerini sürdürmektedir.

6183 sayılı kanunda anayasa değişikliği çerçevesinde yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Ancak bu durumda yurtdışı çıkış yasağı kalkabilecektir.

Dr. Resul Kurt

http://www.stargazete.com/gazete/yazar/resul-kurt/vergi-borc...