Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Serbest bölgelerde ödenen ücretlerde vergi istisnası PDF Yazdır e-Posta
22 Eylül 2010

Serbest bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az yüzde 85'ini yurtdışına ihraç eden mükelleflerin istihdam ettikleri personele ödenen ücretler Gelir Vergisi'nden bağışıktır. Bu oranı yüzde 50'ye kadar indirmeye ve yasal seviyesine kadar yükseltmeye bakanlar kurulu yetkili kılınmıştır.

Serbest bölgede faaliyet gösteren ve fason üretim yapan bir kuruluşuz. Bu konuda serbest bölgede üretim yapan kuruluşumuzda çalışan personele ödediğimiz ücretler Gelir Vergisi'nden istisnası mıdır. Bu istisnadan yararlanmak için öngörülmüş koşullar söz konusu mudur?

Serbest Bölgeler Yasası'nın geçici 3'ncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca 01.01.2009 tarihinden geçerli olmak üzere;

Avrupa Birliği'ne tam üyeliğin gerçekleştirdiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar;

* Serbest bölgelerde üretim faaliyetinde bulunan mükelleflerin bu bölgelerde imal ettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri kazançları gelir veya kurumlar vergisinden müstesnadır. Yasal düzenleme gereği bu istisnanın Gelir Vergisi Yasası'nın 94'üncü maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinin (b) alt bendi ile Kurumlar Vergisi Yasası'nın 15'inci ve 30'uncu maddeleri uyarınca yapılacak tevkifata etkisi yoktur.

* Serbest bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az % 85'ini yurtdışına ihraç eden mükelleflerin istihdam ettikleri personele ödenen ücretler gelir vergisinden bağışıktır. Bu oranı yüzde 50'ye kadar indirmeye ve yasal seviyesine kadar yükseltmeye Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır. Yıllık satış tutarı bu oranın altında kalan mükelleflerden zamanında tahsil edilmeyen vergiler cezasız, gecikme zammı ile birlikte tahsil edilmektedir.

* Bu bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kâğıtlar damga vergisi ve harçlardan müstesnadır.

Serbest Bölgeler Yasası'nın geçici 3'üncü maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi Maliye Bakanlığı'na ait bulunmaktadır.

Konuya ilişkin olarak yayımlanan (I) Seri Numaralı Genel Tebliği'nin istisna uygulamasına yönelik açıklamaların yer almış bulunduğu 3.1 bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde "01.01.209 tarihinden geçerli olmak üzere, serbest bölgelerde faaliyette bulunan mükellefler tarafından bu bölgelerde üretilen ürünlerin toplam FOB bedelinin en az % 85'inin yurtdışına ihraç edilmesi kaydıyla, istihdam edilen personele ödenen ücretler gelir vergisinden istisna edilmiştir."

Tebliğin "3.5 İhraç Kaydıyla Mal Teslimi" başlıklı bölümünde ise "Serbest bölgede üretim faaliyetinde bulunan üretici firmaların ürünlerini, aynı veya başka bir serbest bölgede faaliyette bulunan ihracatçılara, yurtdışına satılması kaydıyla teslim etmeleri de yurt dışına satış olarak değerlendirilecektir."

Aynı Tebliğin "4'üncü İstisna Uygulamasında Özellik Gösteren Hususlar" başlıklı bölümünün dördüncü fıkrasına göre de "Yurtiçinden serbest bölgeye fason imalat kapsamında getirilen veya dâhilde işleme rejimi kapsamında yurtdışından bölgeye getirilen maddelerin bölge içinde çeşitli işlemlere tabi tutulduktan sonra ülke içinde geri gönderilen veya bu ürünlerden yurt dışına ihraç edilen ürün bedelleri % 85 ihracat tutarının hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır. Bölgedeki işletmelerin fason imalat yanında ayrıca bölge içinde üretim ve ihracat yapmaları durumunda ise yasada belirtilen şartları taşıyıp taşımadıklarının tespitinde fason imalat dışında üretim yapılan ve ihraç edilen ürün bedelleri dikkate alınacaktır.

Yukarıda yapılan açıklamalar uyarınca; serbest bölgede istihdam edilen personel ücretlerine ilişkin istisna uygulamasına yönelik olarak % 85 ihracat tutarının hesaplanmasında serbest bölge içinde fason imalat dışında üretilen ve ihraç edilen ürünlerin bedelleri dikkate alınmaktadır.

Diğer yandan, şirketiniz tarafından faaliyette bulunduğunuz serbest bölgede veya başka bir serbest bölgede faaliyette bulunan ihracatçılara yapılan ihraç kayıtlı teslimler istisnanın uygulaması bakımından yurtdışına satış olarak değerlendirilecektir. Ancak Amerika Birleşik Devletleri'ne Türkiye üzerinden yapılan satışların söz konusu istisna uygulamasında yurtdışı satış olarak dikkate alınması mümkün görülmemektedir (V. Seviğ).

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...