Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
HOLDİNGLERİN İŞTİRAKLERİYLE İLGİLİ FAALİYETLERİ PDF Yazdır e-Posta
22 Eylül 2010

Sermaye ve İdaresine İştirak Ettiği Şirketlerle İlgili Faaliyet Konuları

a) Holding şirket; ticaret, sanayi, zıraat, madencilik, enerji, inşaat, ulaştırma, maliye, bankacılık, sigortacılık, basın yayın ve reklamcılık gibi alanlarda kurulmuş olan şirketlerin hisse senetlerini veya ortaklık paylarını ya da tahvillerini, pay ve temettü kuponlarını peşin ya da taksitle satın alabilir. Satın aldğı sözkonusu kıymetleri hissedarlarına, gerçek ya da tüzel kişilere peşin veya vadeli olarak satabilir,devredebilir, rehin edebilir ve takas edebilir.

b) Bu şirketlerin sermaye artışları veya tahvil çıkartmaları hallerinde sözkonusu işlemlere aracılık edebileceği gibi, bunların sonuçlarını, ihraç eden şirketlere veya alıcılarına karşı taahhüt edebilir, temettü ve faiz garantisi veya geri alma yükümlülüğü gibi satışlarını ve değerlerinin korunmasını sağlayacak işemlere girişebilir, hisse senetleri ve tahviller için kefalet altına girebilir.

c) Hissedarı ve ortağı bulunduğu şirketlere finansman yardımlarında bulunabilir, bu şirketlerin kaynaklarının holding ile holding hissedarı ve ortağı olduğu şirketler arasında en uygun bir tarzda dağıtılması için en uygun olan tedbir ve kararları alır ve bu gibi kararların alınmasına yardımcı olur ve bu faaliyetten doğan masrafları ve mali hizmet karşılıklarını hissedarı olduğu şirkete faydalandığı nisbete göre dağıtır.

Üçüncü şahıslardan temin edeceği mali kaynaklarla hissedarı bulunduğu veya bulunmadığı anonim şirketlerin hisse senetlerini bu üçüncü şahıslar hesabına saklayıp muhafaza ve temettülerinin devrevi olarak sahiplerine intikaline aracılık edebilir ve değerlerinin artmasına yardımcı olabilir ve bu suretle küçük sermaye piyasasının anonim şirketlere yardımcı olmasını sağlar, bu amaçla sermaye piyasası mevzuatına uygun fonlar kurabilir.
İştirak ettiği şirketlerin tahvillerini satın almak suretiyle onları finanse edebilir.

d) İştirak ettiği şirketlerin banka veya diğer mali müesseselerden alacakları krediler için her çeşit ayni veya şahsi garanti verebilir ve bunlar lehine giriştiği mali yükümlere karşılık her nevi teminat alabilir. 2279 sayılı kanun çerçevesinde ödünç para verme işlemlerini üçüncü kişilerle, özellikle iştirak ettiği şirketlerle yapabilir. Teminatlı ve teminatsız kredi verir, senet iskontosu yapar, senet karşılığı ikrazatta bulunur. Taminat ve kefalet mektubu verir ve gayrimenkul karşılığı ikrazatta bulunur.
Kendi nam ve hesabına veya üçüncü şahıs nam ve hesabına veya kendi namına ve üçüncü kişilerin hesabına altın ve benzeri değerleri alıp satabilir.

e) Hissedarı ve ortağı bulunduğu şirketlerin üretim ve işletme teşkilatını düzenler veya bunların düzenlenmesine yardımcı olur ve bu teşkilatı protokol veya anlaşmalar uyarınca kontrol eder. Devrevi hesaplarını inceler ve bu konular da gerekli tavsiyelerde bulunur. Bu şirketler arasında ve bu şirketlerle holding arasında gerekli koordinasyonu ve bilgi akışını sağlar. Bu şirketlerin finansman kaynaklarının en verimli bir tarzda kullanılmasını temin edecek tedbirler alır ve bu hususlarda şirketleri uyarır ve yardımcı olur.Bunların tüzel kişiliklerine ve otonomilerine zarar vermeden aralarında devamlı bir ilişki kurar ve uyum tesis eder. Kendi teşkilatının iktisadi, teknik, mal ve ticari sahalarda şirketlerin bünyelerine ve faaliyetlerine yardımcı olması imkanlarını sağlar.

f) Belirli hizmetler için özel bürolar veya uzmanlar kanalı ile iştirak edilen şirketlerin her nevi mali ve hukuki işlerini takip edebilir, ettirebilir. Gerektiğinde kazai mercilerin bütün kademelerinde mali ve hukuki ihtilafların savunmalarını, gene uzman kişilir tarafından takip ettirebilir. Bu hizmetlere karşılık, iştirak ettiği şirketlerden iş başına veya yıllık abonman anlaşmaları gereği ücret tahsil edebilir.

g) Sermayesine iştirak ettiği şirketlerin plan, proje, etüd gibi iktisadi, mali ve teknik hizmetlerinin tek elden yürütülmesini sağlar.

Buna göre ihale projelerini ve teklifleri hazırlatabilir ve hesabına ihalelere iştirak edebilir. Kendi nam ve hesabına iştirak ederek aldığı ihaleleri yavru şirketlere devredebilir. Gereğinde yavru şirketler namına her türlü projeye ilişkin talepleri ilgili devlet mercileri önünde takip edebilir ve onlar namına sonuçlandırabilir.

Bu hizmetlere karşılık, yavru şirketlerle süreli veya süresiz, iş başına veya yıllık abonman karşılığı anlaşmalar karşılığından bir bedel tahsil edebilir.

h) Sermayesine ve /veya yönetimine iştirak ettiği şirketlerin hesabına personelini yetiştirmek, uzmanlaştırmak için, sürekli veya süresiz kurslar, örgütler tesis edebilir ve bu hizmetlerine karşılık ücret tahsil edebilir.

ı) Bu şirketlerin ve bunlara bağlı müessese ve işletmelerin ithalat ve ihracat işlerini organize etmek için gerekli tedbirleri alabilir. Gümrük, depolama, sigorta, nakliye, satış finansmanı, tahsilat, mali ve hukuki danışma gibi ortak hizmetlerin yapılmasına yardımcı olabilir.

i) Sermayesine iştirak ettiği şirketlerin ticari ve sınai faaliyetini kolaylaştırmak için; yerli veya yabancı firmaların veya iştirak edilen şirketlerin mümessilliklerini alabilir ve yavru şirketlerin mamullerini pazarlayabilir.

j) Bu şirketlerin ve bunlara bağlı müessese ve işletmelerin vadeli satışlarına ait senetli veya senetsiz alacaklarını devralabilir, bunları diğer müesseselere devir veya ciro edebilir. Müesseselerin; bayilerine veya müşterilerine açtıkları kredileri sigorta edebilir veya ettirebilir.

k) T.T.K.nun 468. maddesi uyarınca, kendinin veya katıldığı şirketlerin; memur, müstahdem ve işçileri için hükmi şahsiyeti haiz yardım sandıkları v.s. sosyal örgütler kurabilir. Bunların sürekliliklerini yönetimini ve işletilmesini ve mevcutlarını en iyi şekilde verimlendirecek yatırımlara girişebilir.
Kanun hükümlerine uygun olarak bünyesi dışında da sosyal gayeli vakıflar kurabilir, bu çeşit vakıflara katılabilir ve yardım edebilir.

l) Holding, gaye ve konusunun gerçekleşmesini sağlamak için gayrimenkul iktisap ve inşa edilen gayrimenkulleri başkasına devir ve bunlar üzerinde ipotek ve sair ayni haklar tesis edebilir. Kısmen veya tamamen kiraya verebilir. Gaye ve konusunun gerçekleşmesini sağlamak için ipotek karşılığında veya teminatsız ödünç alabilir ve verebilir. Hak ve alacaklarının tahsili veya temini için ayni ve şahsi hertürlü teminat alabilir. Her türlü nakil vasıtaları satın alabilir, satar, ipotek alır verir.

Sermayesine ve Yönetimine İştirak Etmediği Şirketlerle İlgili Faaliyet Konuları

a) Şirketlerin kuruluş veya sermaye arttırımları dolayısıyla ihraç edecekleri hisse senetleri veyahut çıkaracakları tahviller için gereken çalışmaları yapabilir.

b) Yabancı ve yerli holdinglerle veya diğer şirketlerle işbirliği veya iştirakler kurabilir ve mali sorumluluk taşıyan anlaşmalar yapabilir.

c) Holding; iştirak ettiği şirketler arasında ticari işlemlerle ilgili olarak tellallık yapabileceği gibi iştirak etmediği şirketler arasında da yapabilir.

Genel olarak bir bedel karşılığında, her nev'i ticari antlaşmanın şirketler arasında yapılması imkanını hazırlayabilir ve antlaşmanın yürütülmesine aracılık edebilir. Özellikle menkul veya gayrimenkul malların, mamul veya yarı mamul emtianın veya hammaddenin alım ve satımına tellal sıfatıyla katılabilir. Gerektiğinde sözkonusu malların bedelini, kendisine verilecek yetki dahilinde tahsil edebilir, malı tarafların nam ve hesabına nakledebilir.

d) Kendi nanına ve sermayesine iştirak ettiği veya etmediği şirketler hesabına her nev'i menkul eşya, mamul veya yarı mamul emtia veya hammaddenin alım ve satımında komisyonculuk edebilir, Borçlar Kanunu'nun 416 ve davamı hükümlerinde öngörülen bütün hukuki ilişkileri, iştirak ettiği veya etmediği şirketlerle kurabilir.

e) Sermayesine iştirak ettiği veya etmediği şirketlerin acentalığını yapabilir ve bu şirketler namına her türlü ticari muameleyi ilgilendiren akitleri acentası bulunduğu şirket işletmesi namına yürütebilir ve Türk Ticaret Kanunu'nun 116 ve devamı hükümlerinde öngörülen bütün hakları iktisap edebilir, borçları ilzam edebilir.

 

Ercan Alptürk

YMM