Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK Genelgesi 2010/109 (Kültür Yatırımları ve Girişimlerinin Teşvikine İlişkin 5225 Sayılı Kanun Uyarınca Yapılacak İşlemler) PDF Yazdır e-Posta
25 Eylül 2010

Image

Kültür yatırımları ve girişimlerinin teşviki kapsamında 5525 sayılı Kanun’la sağlanan sigorta primi desteğiyle ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu Genelgesi.

21 Temmuz 2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5525 sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu’nun 5. maddesiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığından “Kültür Yatırım Belgesi” veya “Kültür Girişim Belgesi” alan kurumlar vergisi mükellefleri için yeni bir sigorta primi desteği getirilmiştir.

Yukarıda belirtilen maddede yapılan düzenlemeye göre, belge sahibi yatırımcı ve girişimcilerin, istihdam ettikleri personelin prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hissesinin, yatırım aşamasında üç yılı aşmamak şartıyla % 50’si, işletme aşamasında ise yedi yılı aşmamak üzere % 25’i Hazine tarafından karşılanacaktır.

Kültür yatırım ve girişimlerinde sigorta primi desteğinin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar, 14 Temmuz 2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelikle açıklanmış, bu Yönetmeliğe istinaden sosyal güvenlik müdürlüklerince/sosyal güvenlik merkezlerince yapılacak işlemler ile uygulamanın usul ve esaslarına 22 Eylül 2010 tarihli Genelgede yer verilmiştir.

Özetlenen yasal düzenlemelerle, kültür yatırım ve girişimcilerine sağlanan destek, destek kapsamındaki her bir personel için, ücret düzeyine bağlı olarak yaklaşık;

- Yatırım döneminde 74 – 482 lira,

- İşletme döneminde ise 37 – 241 liradır.

Öte yandan, son yıllarda çok sayıda ve birbirinden bağımsız sigorta primi desteği düzenlemesi yapılmış olup, bunların en çok uygulananı da 5510 sayılı Kanun’un 81. maddesinde düzenlenen beş puanlık indirimdir. Bu indirim istihdam edilen personelin ücret düzeyine bağlı olarak, her bir çalışan için yaklaşık 38-247 lira prim tasarrufu sağlamaktadır.

Görüldüğü üzere, kültür girişim ve yatırımları için getirilen sigorta primi desteği, özellikle yatırım döneminden sonra, işletmelere ek bir olanak sağlamamaktadır. Kaldı ki, beş puanlık indirim gerek uygulama prosedürü, gerekse de sağladığı avantaj açısından daha cazip ve uygulaması daha kolaydır.

Sosyal Güvenlik Kurumunca yayımlanan Genelge, uygulaması son derece sınırlı olacağı tahmin edildiğinden açıklanmamış, ekte olduğu gibi yayınlanmıştır.pwc

İlgili Genelge metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

SGK Genelgesi 2010/109