Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Selim Erol - Bulgaristan göçmeni Türkiyede emekli olabilir mi? (I) (05.12.07) PDF Yazdır e-Posta
05 Aralık 2007

1981 yılında Bulgaristan'dan Türkiye'ye geldim. 1981 yılından bu güne kadar da Türkiye'de SSK'da sigortalı olarak çalıştım. Toplam 3200 günüm var. Bulgaristan'da 10 yıla yakın çalıştım. Çifte vatandaşlığım devam ediyor.

Emekli olmak için Bulgaristan'da geçen günlerim SSK'ya aktarılır mı? Aktarılmaması durumunda eksik günlerimi SSK'nın yurtdışı borçlanma ve askerlik borçlanması uygulamalarından yararlanarak ödeyebilir miyim? (Avcim RT)

Sayın okurumuz, Öncelikle mevcut durumunuza göre SSK'dan(Devredilen) emekli olabilmek için 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün sayısı ve 46 yaş şartına tabisiniz. Şu an 25 yıllık sigortalılık sürenizi tamamlamakla birlikte gün sayınızdaki noksanlıkları nasıl tamamlayacağınız konusuna açıklık getirmeye çalışalım.

Bulgaristan'dan Gelen Göçmenler Askerlik Borçlanması Yapabilir mi?

SSK tarafından yayımlanan 12-10 Ek Sayılı Genelge uyarınca; Bulgaristan'dan gelen göçmen vatandaşlarımızın bir çoğunun ibraz ettiği belgelerde askerlik süresinin hangi tarihler arasında geçtiği belirtilmediğinden borçlanma işlemlerinin yapılamadığı ve bunların bugünkü şartlarda yeri bir belge temin etmelerine fiilen imkân bulunmadığından;

-Bulgaristan göçmeni Vatandaşlarımızın askerlik hizmetini yaptıklarını gösterir resmi bir belge ibraz etmeleri halinde belgede kayıtlı fiili askerlik süresinin,

-Belgede fiili askerlik süresinin başlangıç ve bitiş tarihleri kayıtlı olmayanların (başlangıç-bitiş tarihi belli değilse), tarihi belirtilmeksizin 2 yıl olarak borçlandırılmaları ve sigortalılık süresinin başlangıcından önceki süreler olarak işleme tabi tutulması uygun görüleceği belirtilmektedir. Sayın RT, 2 yıllık süreye kadar SSK'da askerlik borçlanması yapabilirsiniz. Bu durumda 2 yıllık askerlik borçlanması yapmanız halinde sigortalılık başlangıcınız 2 yıl geriye doğru gideceğinden 25 yıl, 5000 gün ve 45 yaş şartına tabi olursunuz.

Bulgaristan'dan Emekli Olanların Durumu?

-Türkiye ve Bulgaristan arasında "Bulgaristan Emekli Aylıklarının Türkiye'de Ödenmesine İlişkin Anlaşma" 1 Mayıs 1989 tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyetine göç etmiş kişilerin, Bulgaristan Cumhuriyeti Kanunlarına göre verilmesi gereken emekli aylıklarının ödenmesi konusunda yapılmıştır.

-Buna göre, Bulgaristan tarafı, 1 Mayıs 1989 tarihinden sonra Türkiye'ye göç etmiş kişilere görev süresi, yaşlılık, malullük ve iş kazasından veya meslek hastalığından dolayı malullük emekli aylıkları ile Bulgaristan emeklilik mevzuatına göre söz konusu türlerden ölüm aylıklarını da Türkiye'ye ödeyecektir.

-Bulgaristan Emeklilik Kanununa göre, 1 Mayıs 1989 tarihinden sonra emeklilik hakkını kazanmış, ancak henüz kendilerine aylık bağlanamamış kişiler, iki dilde düzenlenen form-dilekçe ve aylık bağlanması için gerekli olan tüm Bulgaristan belgelerinin asıllarını ibraz etmeleri halinde, emekli maşı bağlanır.

-SSK'ya verilen emeklilik dilekçesi ve tarihi, aynı zamanda Bulgaristan Yetkili Kurumuna verilen dilekçe ve tarihi olarak kabul edilecektir.

-Verilen emeklilik aylık hakkı ve aylığın miktarı, Bulgaristan mevzuatına göre belirlenir.

- Emekli aylığı alan kişiler, her takvim yılının Ocak ve Temmuz aylarında, sağ olduklarını belirten yazılı beyanlarını, 18 yaşını dolduran yetimleri ise öğrenim belgelerini, Bulgaristan Yetkili Kurumuna göndermek zorundadırlar.

Türkiye'de Ödenecek Olan Bulgaristan Emekli Aylıklarının Ödenmesi için Talep Olunan Belgeler Nelerdir?

-Dul kadının başka evlilik yapmadığı ve çocuklarının başkası tarafından evlatlık edinilmediği dair beyanı,

-18 yaş üzerindeki yetimlerin eğitim kurumunda öğrenci olduğu belgeleyen Öğrenim Belgesi,

-Türkiye'de yapılan muayene sonucu düzenlenecek Sağlık Kurulu Raporu gerekmektedir.

http://www.bugun.com.tr/haberler/051207/p79613y235.asp