Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Menkul kıymetlerden 1 Ekim 2010 tarihinden itibaren elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi. PDF Yazdır e-Posta
01 Ekim 2010

Menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarından sağlanan gelirlerin beyanı ve vergilendirilmesi ile ilgili kurallar, çok fazla sayıda kişiyi yakından ilgilendirmektedir. Bu nedenle şirketimizce hazırlanan, söz konusu gelirlerin vergilendirilmesi ile ilgili kuralların yer aldığı “Menkul Kıymet Gelirlerinin Vergilendirilmesi Tablosu”, her yıl veya her değişiklik ve düzenleme sonrasında güncellenerek sizlere sunulmaktadır.

Menkul kıymet gelirlerinin vergilendirmesine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesinde, 7 Temmuz 2006 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere 5527 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik sonucunda, dar mükellef gerçek kişi ve kurumların bazı menkul kıymet gelirlerine uygulanan stopajın oranı % 0’a (sıfır) indirilmiştir.

Bu düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açılmıştır.

Mahkemenin 15 Ekim 2009 tarihli toplantısı sonucunda dar mükellefler için stopaj oranını sıfıra indiren düzenleme, anayasaya aykırı olduğu gerekçesi ile iptal edilmiştir. Söz konusu iptal Kararı 8 Ocak 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Anayasa Mahkemesi gerekli yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla iptal kararının, Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar vermiştir.

Sürenin dolmasına az bir süre kala, TBMM’de kabul edilen 6009 Sayılı “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, 1 Ağustos 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Sözü geçen Kanun’un 4. maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’nun menkul kıymet gelirlerinin vergilendirilmesine ilişkin geçici 67. maddesinde değişiklikler yapılmıştır.

6009 sayılı Kanun 1 Ağustos 2010 tarihinde yayımlanmasına rağmen yukarıda yer verilen 4. madde hükmü 1 Ekim 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bu Kanun ile getirilen yeni düzenleme çerçevesinde uygulanacak olan gelir vergisi stopaj oranlarının yer aldığı 2010/926 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ise 30 Eylül 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış ve 1 Ekim 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir..

1 Ekim 2010 tarihi itibariyle yürürlükte olan mevzuat hükümleri çerçevesinde aynı tarih itibariyle güncellenen ve menkul kıymetlerden 1 Ekim 2010 tarihinden itibaren elde edilen gelir ve kazançların vergilendirilmesine ilişkin kurallarının topluca gösterildiği“Menkul Kıymet Gelirleri Vergileme Tablosu”  ekte yer almaktadır.E&Y

 

Menkul Kıymet Gelirleri Vergileme Tablosu için tıklayınız