Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Borsaya gelen şirkete vergi indirimi PDF Yazdır e-Posta
05 Aralık 2007
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, halka açıklık oranlarına bağlı olarak bir vergi indiriminin gündeme getirilmesini düşündüklerini bildirdi.

5. Uluslararası Finans Zirvesindeki “İstanbul'un Rekabetçi Avantajları ve Beklentiler” konulu oturumunda konuşan Erkan, tutarlı ve adil vergi rejimi gerektiğini söyledi.

Dünya borsaları içinde son 10 yılda gelişmekte olan ülkelerin piyasa değerinde artış olduğunu, yüzde 9'larda olan payın yüzde 20'ye yükseldiğini ifade eden Erkan, Türkiye'nin de piyasa değeri açısından dünya borsaları içinde 26., gelişmekte olan piyasalarda ise 13. sırada geldiğini anlattı. Erkan, tahvil piyasalarında ise İMKB'nin dünya piyasaları içinde 5. sırada olduğunu ifade etti.

Erkan, “Hisse senetlerinin el değiştirme hızı bakımından İMKB dünyada 15. sırada. Türkiye daha önce hep ilk 3-5 içindeydi. Aslında bu güzel bir gelişme” diye konuştu.

Dünya borsalarının piyasa değeri açısından bakıldığında, 11 Eylül'den sonra 2001-2007 yılları arasında gelişen piyasaların yüzde 513, gelişmiş piyasaların ise yüzde 44 büyüdüğüne dikkat çeken Erkan, “Gelişen piyasalara akan müthiş bir sermaye var. Çin, Rusya ve Hindistan ön planda geliyor. Orta Doğu, Suudi Arabistan, Mısır gibi ülkelere giden sermayede 11 Eylül etkili, batıdaki sermayenin kendi ülkelerine döndüğünü görüyoruz” görüşünü aktardı.

İYİ BİR YIL GEÇİRDİK

Toplam halka arzlardan elde edilen sermaye açısından iyi bir yıl geçirdiklerini ve 2000 yılını geçtiklerini ifade eden Erkan, bunun içindeki yabancı payının yüzde 66 olduğunu, halka açık kısımdaki yabancı payının ise yüzde 72 seviyesinde bulunduğunu kaydetti.

Hüseyin Erkan, İstanbul'un finans merkezi olması konusunda İMKB'nin katkılarına ilişkin de halka arzların artırılması ve teşvik edilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Halka açıklık oranlarına bağlı olarak bir vergi indiriminin gündeme getirilmesini düşünüyoruz. Bu şekilde şirketlerin daha büyük oranda halka açılmaları teşvik olacaktır” dedi.

Özellikle Körfez sermayesine daha etkin bir şekilde erişim imkanı sağlamaya çalıştıklarını anlatan Erkan, Avrasya Borsalar Federasyonunu daha etkin kullanarak borsalar arası işbirliğini güçlendirmeyi hedeflediklerini, ortak endeks fonları ve endekslerin oluşturulmasını istediklerini, İstanbul'un finans merkezi olması projesine İMKB'nin katkısının zaten yıllardır sürdüğünü belirtti.

Erkan, İstanbul'un imajı ve markalaşma çalışmalarının da önemli olduğunu, bölgesel finans merkezi yönetim birimi oluşturulması gerektiğini kaydetti.

 http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/7817352.asp?gid=196&sz=80818