Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Transfer Fiyatlandırması Formu Verilmemesinin Yaptırımı PDF Yazdır e-Posta
09 Ekim 2010

Bilindiği üzere; 1 Seri Nolu Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliği'nin (RG:18/11/2007-26704) 7.1 Yıllık Belgelendirme başlıklı bölümünde "Kurumlar vergisi mükelleflerinin, ilişkili kişilerle bir hesap dönemi içinde yaptıkları mal veya hizmet alım ya da satım işlemleri ile ilgili olarak (Ek 2)'de yer alan "TRANSFER FİYATLANDIRMASI, KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM ve ÖRTÜLÜ SERMAYEYE İLİŞKİN FORM"u (bundan sonra kısaca "Transfer Fiyatlandırması Formu" veya "Form" şeklinde anılacaktır) doldurmaları ve kurumlar vergisi beyannamesi ekinde, bağlı bulunulan vergi dairesine göndermeleri gerektiği" ve anılan Genel Tebliğin 8-Cezalar başlıklı bölümünde ise "bu Tebliğ ile İdare'ye ibraz etme zorunluluğu getirilen bilgi ve belgeleri Tebliğde belirlenen sürelerde vermeyenler hakkında da Vergi Usul Kanunu'nun cezalara ilişkin hükümlerinin uygulanacağı" ifade edilmiştir.

Son dönemlerde, vergi dairelerince söz konusu Formu beyanname ekinde vermeyen mükelleflere, herhangi bir yazılı talepte bulunulmaksızın, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun Mükerrer 355 nci maddesinin birinci fıkrasına müsteniden özel usulsüzlük cezası kesildiğii müşahade edilmektedir. Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanunun mükkerrer 355 inci maddesinin birinci fıkrasına göre; anılan Kanunun 86, 148, 149, 150, 256 ve 257 nci maddelerinde yer alan zorunluluklar ile mükerrer 257 nci madde uyarınca getirilen zorunluluklara uymayan; birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 2010 yılı için 1.000.-TL; ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 2010 yılı için 500.-TL ve bunlar dışında kalanlar hakkında ise 2010 yılı için 250.-TL  özel usulsüzlük cezası kesileceği hükme bağlanmıştır.

Yukarıda anılan hüküm yakından incelendiğinde görüleceği üzere; Formun gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi ekinde verilmemesinin bu hükümle doğrudan hiçbir ilgisinin bulunmadığı kolaylıkla tespit edilecektir. Zira, Form gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi ekinde verilmesi gereken bir ektir ve verilmemesinin yaptırımı 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesinin birinci fıkrası olamaz.

Transfer Fiyatlandırması Formu beyanname ekinde verilmesi istenen bir bildirim veya ektir. Bu türden idari aykırılıklar, aksine hüküm bulunmadıkça, 352/II-7 maddesi kapsamında cezalandırılır. Dolayısıyla, Formun beyanname ekinde verilmediğinin İdarece tespiti hainde, 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 352/II-7 maddesine göre ikinci derece usulsüzlük cezası kesilmesi gerekir. Zira, anılan hükme göre; ''vergi beyannameleri, bildirimler, evrak ve vesikaların kanunen belli şekil ve muhteviyatı ve ekleri ile bunlarla ilgili olarak yapılan diğer düzenlemelere ilişkin hükümlere uyulmamış olması' halinde, ikinci derece usulsüzlük cezası kesilir ve 2010 yılı için öngörülen idari para cezası tutarı 50.-TL'dir.

Ayrıca, vergi beyannamesinin süresinde verilmemesinin yaptırımı 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 352/I-1 maddesinde hükme bağlandığı üzere; birinci derece usulsüzlük cezasıdır. Gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin süresinde verilmememesi halinde birinci derece usulsüzlük cezası  kesilirken, onların eki ve tamamlayıcı parçası olan Formun verilmemesi fiiline özel usulsüzlük cezası kesilmesi hukuken düşünülemez. Oysa ki, beyanname eki niteliğinde olan Formun süresinde verilmemesinin yaptırımının ikinci derece usulsüzlük olması, hukuken makul ve yerinde olan bir yaptırımdır.

Ancak, gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi ekinde formun verilmediğinin tespiti ve 352/II-7 maddesine göre ikinci derece usulsüzlük cezası kesilmesini müteakiben, İdare tarafından 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 148 inci maddesi uyarınca bilgi isteme müessesesi kapsamında Formun verilmesi yazılı olarak talep edilebilir. Bu halde, 213 sayılı Vergi Usul Kanunun mükkerer 355 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak, bilgi verme ödevinin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yapılacak tebliğlerde bilginin verilmesi için tayin olunan sürede cevap verilmemesi, eksik veya yanıltıcı bilgi verilmesi durumunda haklarında Kanunun ceza hükümlerinin uygulanması cihetine gidileceğinin ilgililere yazılı olarak bildirilmesi şarttır.

Bilgi isteme müessesesi kapsamındaki yazılı talebe yasal idari sürede (15 gün) cevap verilmemesi halinde, özel usulsüzlük cezası, 2010 yılı için 1.000.-TL, kesilir. Ayrıca, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesinin üçüncü fıkrasına göre; özel usulsüzlük cezası kesilmesine rağmen mecburiyetleri yerine getirmeyenlere yeniden süre verilerek bu mecburiyetleri yerine getirmeleri tebliğ olunur. Verilen sürede de bu mecburiyetlerin yerine getirilmemesi halinde, yukarıda yazılı özel usulsüzlük cezaları bir kat artırılarak uygulanır.

Altındağ ymm