Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İş kazası durumunda Bağ-Kur’lulara sağlanan yeni haklar PDF Yazdır e-Posta
12 Ekim 2010

Genelde çalışanlar iş kazalarında ne yapacaklarını biliyorlar. Ancak Bağ-Kurlular kaza durumunda ne yapacaklarını, haklarının neler olduğunu bilmiyorlar.Yeni yasa ile Bağ-Kur’lular da iş kazası hâlinde yeni haklar sağlandı. Köşemizde bunlara yer vermek istiyoruz. Esnafa çok faydalı olacağına inandığımız bu yazının hazırlanmasında yardımlarını esirgemeyen Vedat İlki Beye teşekkür ediyoruz.

4-1(b’lilerin) yani Bağ-Kur’lu)ların iş kazasına uğramaları hâlinde 5510 sayılı SS ve GSS Kanunu ile kazandıkları haklar:

Sosyal güvenlik sistemimizde 1 Ekim 2008 tarihi önemli bir milat oldu. Bağ-Kur’a tabi sigortalılar için bu tarih pek çok hakkın başlangıcı anlamına geldi. Bu haklardan birisi de Bağ-Kur’luya 4-1(b’li) iş kazası durumlarında yardım yapılmasıdır. Özellikle 1479 Sayılı Bağ-Kur ve 2926 sayılı Tarım Bağ-Kur sigortalıları için geçmişte İş Kazası geçirmelerinde çok dar bir uygulama ile sadece iş yeri merkezlerinde kaza geçirmeleri ve kaza sonrasında en az yüzde 67 oranında uzuv kayıpları olursa iş kazası hükümleri uygulanmakta iken yeni 5510 sayılı kanunla birlikte İş Kazası hükümleri geniş çerçevede uygulanmaya başlandı. Yeni kanun sonrasında sadece iş kazası halleri genişletilmekle kalmıyor, bir de iş kazası sonrasında verilen yardımlar da artırılıyor. Tedavi sonrasında yüzde 10 rakamından yüksek bir rapor oranıyla sakat kalırlarsa ayrıca bir ömür boyu sürekli iş görmezlik geliri de bağlanıyor.

İŞ KAZASI TANIMI
a) 4-1(b) sigortalı; iş yerinde bulunduğu sırada
b)Yürütmekte olduğu iş nedeniyle iş yeri dışında meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özre uğratan olaya “İş Kazası” denir.

İş Kazasının Unsurları:
1) 5510 Sayılı Kanunda sayılan 4-1(b) statüsüne göre sigortalı olma,
2) Kazaya uğrama,
3) Sigortalının kaza sonucu bedence ve ruhça zarara uğraması,
4) Uğranılan kaza ile sigortalının illiyet bağının kurulması.

Sigortalı iş kazasına uğradığında bildirimi ve bildirim süresi nasıl olacak? Hangi belge ile bildirim yapacak?


4-1(b) sigortalıların iş kazası geçirmeleri durumunda bir ayı geçirmemek şartıyla kendisi tarafından geçirdiği iş kazasına ilişkin bildirimine engel olmadığı günden sonraki üç iş günü içinde kuruma bildirilir. Bu üç iş gününün resmi tatil ve genel tatillere, bayramlara rastlaması durumunda sadece çalışılan iş günleri sayılacaktır.

İş yönetmeliğinde yer alan EK-7 formu doldurulacak başvuru e-sigorta ya da posta yolu ile yapılacaktır.

Burada tercih edilecek posta yolu APS, İadeli Taahhütlü,Taahhütlü posta olmalıdır. Üç iş günü tespitinde bu evrakların postaya veriliş tarihleri Kuruma evrak kayıt giriş tarihi ile eş değer olur. Adi posta ya da kargo ile yapılan bildirimde evrakın kuruma ulaştığı tarih kayıt girişi olarak alınır. Bu da sıkıntılara yol açabilir.

Lütfi Köksal

http://www.turkiyegazetesi.com/makaledetay.aspx?id=464556