Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bağ-Kur’lulara verilen ‘iş göremez’lik raporu için gerekli şartlar PDF Yazdır e-Posta
13 Ekim 2010

Image

1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 yasa ile Bağ-Kur’lulara iş kazası hâlinde yeni haklar sağlandı.

Yeni kanunla sadece iş kazası hâlleri genişletilmekle kalmıyor, iş kazası sonrasında verilen yardımlar da artırılıyor. Sakatlık ve “iş göremezlik” hâlinde ise ömür boyu sürekli iş görmezlik geliri bağlanıyor. Bugün de iş kazalarında soruşturmanın yürütülmesi ve iş göremezlik hâlinde ödeme yapılması için gerekli şartlardan söz etmek istiyoruz.

Uğranılan iş kazasının soruşturulması

4-1(b) sigortalı (Bağ-Kur’lu) tarafından düzenlenen Ek-7 belgesi ilgili ünitece incelendiğinde iş kazası yönünden değerlendirme yapıldığında ortaya şüpheli bir durum çıkarsa Kurum müfettişlerince sigortalının kastı, ağır kusuru ve iş güvenliği mevzuatına aykırı olup olmadığı, uğranılan kazada üçüncü kişinin kusurlu olup olmadığına bakılarak da karar verilebilir.

4-1(b) sigortalılara istirahat raporu

Yürütmekte oldukları işleri nedeniyle yurt dışında bir kazaya uğramalarında ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelerde açılan istirahat raporları geçerlidir. Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan bir dış ülkede iş kazasına maruz kalınmış ise, iş kazası istirahat raporları, ülkemiz dış temsilcilikleri tarafından onaylandıktan sonra geçerlilik kazanır.

4-1(b) sigortalıların geçici iş göremezliği için gerekli şartlar

Sigortalının kuruma ait prim ve prime ilişkin her türlü borçları ödenmiş olacak. Sadece yatarak tedavi miktarları sigortalıya ödenecektir. İş Kazası olsa bile ayakta tedaviye ait geçici iş göremezliği 4-1(b’ li) sigortalılara ödenmez. Yatarak tedavi sonrası bu tedavinin gereği olarak açılan istirahat raporu aldıkları süreler için geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Yatarak tedavide geçici iş göremezlik tutarı hesaplanacak günlük kazancının yarısıdır.

Geçici iş göremezliğe esas alınacak tutarın belirlenmesi

5510 sayılı Kanunun 82. maddesindeki günlük prime esas kazancın alt ve üst sınırları arasında kalmak üzere sigortalı tarafından beyan edilen günlük kazancın otuz katı olduğundan bu işleme göre geçici iş göremezlik rakamı tayin edilir.

Geçici iş göremezlik tutarları nasıl alınabilir?

Sigortalılar sadece, istirahat raporlarıyla birlikte PTT Bank veya banka hesap numaralarını Kuruma bildirirler. Kurum tarafından bunlardan, çalışmadığına dair beyan dışında bilgiler istenmez.

İş göremezlik geliri kararı nasıl belirlenir?

Sigortalı uğradığı iş kazası sonucu kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden mesleğinde %100 iş göremez ise sürekli tam iş göremezlik, %99,99-%10 arasında olursa sürekli kısmi iş göremezliğe karar verilir.

Lütfi Köksal

http://www.turkiyegazetesi.com/makaledetay.aspx?id=464683