Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Üniversitelere yapılan Bağışlar PDF Yazdır e-Posta
13 Ekim 2010

Image

İstanbul üretim yapan bir Anonim Şirketiz. Bir vakıf üniversitesine bağış yapmak istiyoruz. Bu durumda söz konusu üniversiteye yapacağımız bağışı, beyanname üzerinde indirim konusu yapabilir miyiz?

Yüksek Öğretim Yasası'nın 56'ncı maddesinin (b) alt bendi gereği olarak;

"Üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitüleri genel bütçeye dahil kurum ve kuruluşlarına tanınan mali muafiyetler ve istisnalar ve diğer mali kolaylıklardan aynen yararlanırlar.

Gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından üniversiteler ve ileri teknoloji enstitülerine makbuz karşılığı yapılacak bağışlar, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları hükümlerine göre yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden ve kurum kazancından indirilir."

Aynı yasanın ek 7'nci maddesi hükmü uyarınca da vakıflar tarafından kurulacak olan yüksek öğretim kurumlarının, sözü edilen 56'ncı madde hükmünden aynen yararlanabileceği hususu ayrıca belirlenmiş bulunmaktadır.

Diğer yandan Kurumlar Vergisi Yasası'nın 35'inci maddesi gereği olarak;

* Diğer kanunlardaki muafiyet, istisna ve indirimlere ilişkin hükümler, kurumlar vergisi bakımından geçersizdir.

* Kurumlar vergisi ile ilgili muafiyet, istisna ve indirimlere ilişkin hükümler; ancak bu kanun, Gelir Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu'na hüküm eklenmek veya bu kanunlarda değişiklik yapılmak suretiyle düzenlenir.

* Uluslar arası anlaşma hükümleri saklıdır.

Ancak aynı yasanın geçici birinci maddesinin (9) numaralı alt bendin de yer alan; "Bu kanunun yürürlüğünden önce kurumlar vergisine ilişkin olarak başka kanunlarda yer alan muafiyet, istisna ve indirimler bakımından 35'inci madde hükmü uygulanmaz."

Yukarıda yer alan düzenlemeler çerçevesinde şirketiniz tarafından vakıf üniversitesine yapacağınız bağışı, kurumlar vergisi matrahının tespiti sırasında beyanname üzerinde indirim konusu yapmanız mümkündür. (V. Seviğ)

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...