Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Örtülü kazanca karşı önlemler yürürlüğe girdi PDF Yazdır e-Posta
06 Aralık 2007
Kurumlar Vergisi Kanunu çerçevesinde, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç aktarımlarını önlemek ve bu nedenle yaşanan vergi kaçağının önüne geçmek amacıyla yapılan düzenleme 1 Ocak 2007’den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

“Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Karar”ın yürürlüğe girmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Karar, “transfer fiyatlaması” olarak adlandırılan, kurumların ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı fiyattan mal-hizmet alım satımları yoluyla, vergi matrahlarını düşük göstermeleri sonucu yaşanan vergi kayıplarının önüne geçilmesine yönelik yaptırımları içeriyor.

Düzenleme ile ilişkili kişilerle mal veya hizmet alım ya da satımında bulunan gerçek kişi ve kurumların gelirlerinin tam ve doğru olarak beyan edilmesinin sağlanması ve transfer fiyatlandırması yoluyla vergi matrahının aşındırılmasına engel olunması amaçlanıyor.

Transfer fiyatlandırmasında emsallere uygunluk ve karşılaştırmaya dikkat edilecek. Bunun için emsallere uygunluk aralığı belirlenecek ve karşılaştırma analizi yapılacak. Bu yöntemleri uygulama olanağı yoksa kar bölüşüm yöntemi, işleme dayalı net kar marjı yöntemi gibi yöntemler kullanılacak.

Transfer fiyatlandırmasına ilişkin karar, 1 Ocak 2007 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

 

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=7820443