Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2 milyar YTL'lik tezgâhaltı fiş pazarı oluştu PDF Yazdır e-Posta
07 Aralık 2007



KDV iadesi sistemi değiştiği için vatandaşın almaya gerek duymadığı fatura ve fişlerin özellikle benzin istasyonları, restoran ve mağazalarda milyarlarca YTL'lik ticareti oluştu Şirketler, faturayı ödeyecekleri verginin yarı fiyatına el altından alıyor ve vergiden indiriyor. İkinci el fatura ticaretinde fatura ve fiş satanlar ve alanlar toplam 2 milyar YTL'lik kazanç sağlıyor..

Satılık fişin adresleri restoran ve mağazalar

UZMANLAR başta mağaza ve restoranlar olmak üzere POS cihazı kullanan ve bu nedenle fiş kesmek zorunda olup, kesilen bu fişleri asıl sahiplerine değil şirketlere satanların en az benzindeki kaybın 5 katı kadar vergi kaybına neden olduğunu belirtiyor. Bu hesaba göre benzin dahil Türkiye'de yapılan ikinci el fiş ve fatura ticaretinin toplam hacmi 5.5 milyar YTL, burdan devletin kaybı da 1 milyon 750 bin YTL. Fatura ticaretini yapanların, vergi tutarının yarısına fatura sattığı gözönüne alındığında, fiş ve fatura satanların bu ticaretten sağladığı haksız kazancın 896 milyon YTL olduğu ortaya çıkıyor.

Fişi başka araca kesiyorlar

KONUYU Vergi Dünyası ve Yaklaşım adlı vergi dergilerinde dile getiren Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Grup Müdürvekili Bülent Şişman, işin nasıl yapıldığını" Müşteri pompaya yaklaştığında istasyondaki pompacı genelde aracın sahibine fiş kullanıp kullanmayacağını soruyor. Eğer kullanmayacağım yanıtını alırsa kendi bildiği başka bir aracın plaka bilgisini yazarkasaya giriyor. Kesilen fişler pompacıda toplanmakta ve pompacı bu fişleri daha sonra anlaştığı kişilere vermektedir" şeklinde özetliyor. Şişman'ın çözüm önerisi ise Türkiye'deki tüm araçlara taşıt tanıma veya barkod sistemi diğer adıyla chip getirilmesi

Maliyeciler de yakalayamaz

ŞİŞMAN, diğer bir yazısında alışverişten sonra tüketicilerin genelde POS'tan çıkan belge ile yetindiğini işletme sahiplerinin de yazarkasadan ayrıca bir belge vermediğini belirterek, "Ödeme kaydi olarak yapıldığı halde POS cihazı ile yazarkasanın uyumlu olmaması sebebiyle işletmeler kayıtdışı çalışmaya devam etmektedir. Bu kayıtdışı çalışmanın bir kısmı nakit satışlar için kesilen belgelerin kredi kartlı satışlardan mahsup edilmesi, diğer kısmı ise kredi kartı ile yapılan bazı satışlara hiç belge kesilmemesi veya belgenin düzenlenip farklı mükelleflere verilmesinden kaynaklanmaktadır. Türkiye'deki işletmelerin çoğu da bu durumdadır" diyor. Şişman inceleme elemanlarının bu durum karşısında kanıt bulmalarını da çok zor olduğunu yazısında belirtiyor.

Uzmanın çözüm önerisi

Hesap Uzmanı Bülent Şişman'ın Yaklaşım dergisinde yaptığı öneri ise, POS cihazları ile yazarkasaların birbirine tam olarak uyumlaştırılması kart slibi çekildiği anda otomatik olarak da yazarkasadan fişi kesilmesi.

 

 

http://www.sabah.com.tr/haber,F458EEAEB8404D5EB82717D83815F97E.html