Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KOBİ'ler yeni teşvik yasasını bekliyor PDF Yazdır e-Posta
09 Aralık 2007

Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacığil, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının, Konya gibi yeteri kadar bölgesel teşviklerden yararlanamayan kentlerdeki KOBİ'ler için yeni bir Teşvik Yasası hazırlığında olduğunu, bu yasanın kısa süre içinde çıkmasını beklediklerini söyledi.

Büyükhelvacıgil, yaptığı açıklamada, Konya'nın çevresinde bulunan Karaman ve Aksaray gibi kentlerin son çıkan Teşvik Yasası sayesinde, büyük firmaların yatırımlarını kendisine çektiğini, bunun da istihdam, ticari hareketlilik olarak kent insanına geri döndüğünü belirtti.

Konya'daki 32 bin KOBİ bulunduğunu, bu küçük ve orta ölçekli işletmelerin 106 ülkeye 80 değişik sektördeki ürün yelpazesiyle yılda yaklaşık 1 milyar dolar ihracat yaptığını anlatan Büyükhelvacıgil, “Bu KOBİ'lerin üretimlerine devam edebilmeleri için yeni yatırımlar yapmaları ve büyümeleri şarttır. Ancak Konya'da en büyük sıkıntımız yeteri kadar yeni yatırımın yapılamaması... Düşük döviz kuru ihracat yapan KOBİ'ler için sıkıntıya neden oluyor. Firmalarımızın sıkıntısı çok fazla...” dedi.

KOBİ'lerin önünün açılabilmesinin ilk şartının, KOBİ'lere yatırım yapacakları ortamın sağlanması olduğuna vurgu yapan Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti:

“Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Konya gibi yeteri kadar bölgesel teşviklerden yararlanamayan kentlerdeki KOBİ'ler için yeni bir Teşvik Yasası hazırlığında. Bu yasanın kısa süre içinde çıkmasını bekliyoruz. Şu an maliyetler yüksek, yurt dışındaki rakiplerimizle eşit şartlarda yarışamıyoruz. Bunun da en büyük nedeni doların değerinin düşük seyretmesi. Yatırım ortamının iyileştirilmesi gerekiyor. Bu iyileştirme başlığı altında, enerji maliyeti, istihdam, kredi, sosyal güvenlik reformlarına bağlı düşük sigorta primleri, ham maddeye ulaşım kolaylığı gibi maddeleri sıralayabiliriz. Sanayi ve Ticaret Bakanımızın bu konudaki gayretlerini biliyoruz, kendisinden bu konuda destek geleceğini düşünüyoruz.”

NAVLUN DESTEĞİ TALEBİ...

Büyükhelvacıgil, Konya'daki KOBİ'lerin yaşadığı önemli problemlerden birinin de üretilen ihracatlık ürünün limanlara ulaştırılmasında yaşanan güçlük olduğunu ifade ederek, “Malların limanlara daha az maliyetle ulaştırılması için Konya gibi iç bölgelerdeki sanayi kuruluşlarına navlun desteği istiyoruz. Biz nasıl ürünümüzü limanlara nasıl ulaştıracağız? Gebze'deki, Mersin'deki kuruluşla bizim rekabet koşullarımızın eşitlenmesi lazım” diye konuştu.

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=7837189