Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirket yöneticisinin kredi sözleşmesinde kefaleti PDF Yazdır e-Posta
09 Kasım 2010
Image

Banka kredi sözleşmeleri için yasada özel bir şekil koşulu öngörülmemiştir. Banka ile müşterisinin karşılıklı ve birbirlerine uygun irade açıklamaları ile oluşan bir sözleşmedir. Genellikle, bankaların önceden koşullarını hazırlayıp tip hale getirilen basılı evrakın banka yetkilisi ile müşteri tarafından imzalanması ile oluşur.

Banka kredi sözleşmesinin kefiller yönünden geçerli olabilmesi için de şekle bağlı olması,yani yazılı olması gerekir.

Gerek adi kefaletin gerekse müteselsil kefaletin geçerliliği için şu iki koşulun varlığı birlikte aranır:

a) Kefaletin yazılı bir sözleşme ile yapılması.

b) Borçluya kefalet olunan miktarın sözleşmede açıkça belirtilmesi.

Mali kaynağa ihtiyacı olan anonim şirketler ve limited şirketler gibi sermaye şirketleri,bu ihtiyaçlarını bankalardan da temin yoluna gitmektedirler. Banka ile bu şirketler arasında kurulan kredi sözleşmelerine, çoğunlukla yönetim kurulu üyeleri yada müdürler de imza koymaktadırlar. Genelde bu kredi sözleşmeleri süresiz olarak düzenlenmektedir. Oysa, yönetim kurulu üyeleri ile müdürler anılan şirketler de 2-3 yıl gibi süreli görev yapmaktadırlar. Kendilerinin bu görevlerinden önceden ayrılmaları yada diğer sebeplerle sona ermesi mümkündür. Bu durumda da kredi sözleşmesinde müteselsil kefil olarak imzalayan yetkililerin, sözleşmeden doğan yükümlülükleri aynen devam eder. Kuşkusuz,bu kimselerin,görevli oldukları süre ve bu süre sona erdikten sonra, anonim şirket yada limited şirketlerin bankaya olan borçlarını ödememesi yada ödeyememesi halinde, kefaletten doğan yükümlülükleri devam eder. Öyle ki, kefilin ölümü ile sözleşmedeki kefalet yükümlülüğü mirasçılara intikal etmez, fakat bu mirasçılar ölüm günündeki terekenin alacak ve borçlarından sorumlu olabilirler. Bu sorumluluğun kapsamına,kredi sözleşmesinden doğan kefalet borcu da girer. Bunlar; kefalet borcu, dönem faizleri, komisyon ve diğer giderler ile ölüm tarihinden sonra gerçekleşen artışları da içerir.

Konunun önemi nazara alınarak,kredi sözleşmesinin yada kefalet sözleşmesinin belli bir süre ile yapılması,söz konusu kuruluşların yönetiminde görevli olan kişiler ve yakınları bakımından yarar vardır.

Mevci Ergün

http://www.ekohaber.com.tr/Dr_Mevci_Ergun_sirket_yoneticisin...