Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Genç işsizliği karşıtı teşvik sistemi PDF Yazdır e-Posta
15 Kasım 2010
Image

Her vatandaşımızın işsizliği acıdır. Ve işsiz vatandaşımızın bakmakla sorumlu olduğu nüfus kadar da çarpan etkisiyle bu acı artmaktadır. Askerliğini yapmamış veya üniversiteyi yeni bitirmiş gençlerin babası ya da annesi olan işsizler ise, acı ve sorunlarının psikolojik sarsıntılarla büyümesine mahkûm olmaktadırlar. Uzun süre işsiz kalan gençlerin anne veya babası, geçim sorunu yaşamasa bile, katlanılması zor sorunlarla baş edebilmelidir. Yaşayanlar çok iyi bilir. Genç işsizliğinin acısı, çok boyutludur. Hem kendisi hem ailesi hem de toplum, bu nedenle bedeller ödemek zorunda kalmaktadır. Toplumsal gelişim süreçlerimizi öncelikle bu sorunun çözümüne yöneltmemiz, bu açıdan çok önemli. Ve 2007 yılından beri bu konuda bilinçlenmiş istihdam teşvikleri uygulamasını ve yeni istidam teşviki çalışmalarının sürdürülmesini çok değerli buluyorum. Bu anlamda geçen hafta sonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer DİNÇER'in basına yaptığı açıklamalara kulak kabartmalıyız.

Buna göre, hükümet, kadın ve gençlerin işgücü piyasasına katılımını artırmak için bu iki grubu işe alan işverenlerin sigorta priminin tamamını 3 yıl boyunca karşılamayı ve istihdamı artırmak amacıyla işverene çifte teşvik vermeyi öngörmüş bulunuyor. Bakan tarafından detayları açıklanan düzenlemeye göre, işverene yüzde 5 genel prim indirimi sağlanıyor ve bununla birlikte işverenler, ilk kez çalıştıracakları kadın ve 19-29 yaş arasındaki gençlere yönelik prim teşvikinden de 3 yıl boyunca yüzde 100 oranında yararlanabilecek. Bakan Dinçer, teşvik paketiyle birlikte, toplumun her kesiminin sosyal sigorta ve sağlık haklarıyla ilgili iyileştirme öngören paketi açıklamış bulunuyor.

Bu düzenlemeler, "torba yasa" şeklinde bütçe ile birlikte çıkarılacak ve paketin toplam maliyeti, 1 milyar 163 milyon TL. Paketten mesleki eğitim alacaklar da dâhil, 443 bin kişi yararlanacak ve yılda 200 bin kişi yeni işe girişi sağlanabilecek. Bakanın verdiği bilgilere göre:

1.İşyerlerinde stajyer çalıştırma zorunluluğunda 20 ve üzeri işçi çalıştırma şartı, 5 işçiye düşürülüyor. Aktif işgücü programı çerçevesinde uygulamaya dâhil olan işyerinde, stajyerlere verilecek ücret, brüt asgari ücretin yüzde 30'u yerine, net asgari ücretin yüzde 30'u olacak.

2.İstihdam teşviki için, daha önce İşsizlik Sigortası Fonu'ndaki devlet payının yüzde 30'unu harcayan hükümet, artık fon gelirlerinin toplamının yüzde 30'unu harcamayı öngörüyor.

3.İşsizlik sigortasının kapsamı genişletiliyor. İşten atılanlara sosyal güvence şeklinde düzenlenen İşsizlik Fonu'ndan, kendi hesabına çalışanlar ile isteğe bağlı prim ödeyenler de yararlanabilecekler. Bu uygulama, Fon'a ek gelir sağlama amacıyla öngörülüyor.

4-Süresiz iş sözleşmesi olmayan, kendi adına ya da kısmi süreli çalışanlara da emekli olabilmeleri için borçlanma imkânı getiriliyor. Bunlar da 7 bin 200 prim günü üzerinden emekli olabilecekler.

Topluca özetlersek, 1-Yeşil Kartlılar iş bulduklarında kartları iptal edilmeyecek. Yeniden işsiz kaldıklarında tekrar devreye sokulacak; 2-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işten atılanlarla işveren arasında arabulucu olacak; 3-Sanatçı, taksi şoförleri ve geçici tarım işçileri de 17 gün prim ödeyerek, bir tam ay çalışmış sayılacak; 4-Trafik kazası geçiren kişi, sigortasız olsa bile sağlık giderlerini SGK karşılayacak; 5-Stajyerler ve çıraklara da ücretsiz sağlık hizmeti verilecek; 6-Silikozis hastalığı nedeniyle iş gücünü yüzde 40 ve daha fazla kaybeden kot taşlama işçilerine 100 ile 300 lira arasında aylık bağlanacak.

Yasası çıktığı zaman daha net değerlendirmeleri yapabileceğiz. Ancak hemen söyleyelim ki, kriz sonrası hızlı toparlanma çalışmaları, derhal yapılmalı ve doğabilecek dünya krizleri risklerine karşı dayanıklı bir iktisadî dinamik oluşturabilmeliyiz.

Tahsin Sınav

http://yenisafak.com.tr/Yazarlar/?t=15.11.2010&y=TahsinS...