Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Metin Taş/Sezgin Özcan - Hariçte işleme rejimi PDF Yazdır e-Posta
16 Kasım 2010

Hariçte İşleme Rejimi, serbest dolaşımda bulunan eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesi dışına geçici olarak ihraç edilip işleme faaliyetine tabi tutulduktan sonra tekrar serbest dolaşıma sokulması sırasında gümrük vergilerinden tamamen veya kısmen muaf tutulmasıdır.

Aslında bu rejim, Türkiye Gümrük Bölgesi'nde üretimi yapılamayan eşyanın ithali yerine, ülke girdilerinden üretilmiş ürünlerin kullanılmasını ve bu yolla döviz tasarrufu sağlanmasını amaçlıyor. Rejim, özellikle ileri teknoloji gerektiren, yurtdışında ucuz işçilik imkanı olan veya tamiri gereken serbest dolaşımdaki eşyanın, yurtdışında işlenerek tekrar Türkiye'ye getirilmesinde sağlanan bir kolaylıktır.

REJİMİN DAYANAKLARI VE ÖZELLİKLERİ
Hariçte İşleme Rejimi, 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun 135-149. maddelerinde tanımlanmış ve uygulama biçimi açıklanmıştır. Gümrük Yönetmeliği'nin 471-509. maddelerinde de konu ile ilgili düzenlemelere yer veriliyor. Bununla beraber, hariçte işleme rejimine ilişkin uygulama, esas olarak Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın uygulamasını yaptığı 'Hariçte İşleme Rejimi Kararı' ve buna dayanılarak çıkarılan tebliğlerle gerçekleştirilmektedir.

Hariçte İşleme Rejimi'nin temel özellikleri şu şekilde belirtilebilir:
- Eşya, serbest dolaşımda bulunan eşya olmalıdır,
- Rejime konu edilen eşya geçici olarak ihraç edilmelidir,
- Eşyaya ihracatta ticaret politikası önlemleri uygulanmalıdır,
- Eşyanın yurtdışında işlendikten sonra Türkiye'ye gelişinde serbest dolaşıma giriş hükümleri uygulanmalıdır,
- Eşyaya yapılan işleme göre ithalat vergileriyle ilgili olarak tam veya kısmi muafiyet uygulanmalıdır.

KAPSAM DIŞI EŞYALAR
İlgili mevzuata göre serbest dolaşımda bulunan bazı eşya için hariçte işleme rejiminin uygulanması söz konusu değildir (Gümrük Kanunu madde 136, Hariçte İşleme Rejimi Kararı madde 5, Gümrük Yönetmeliği madde 472). Bunlar:

- İhracı halinde ödenmiş veya teminata bağlanmış gümrük vergilerinin geri verilmesine veya kaldırılmasına yol açan eşya hariçte işleme rejiminden yararlanamaz.
- Geçici ihracat eşyasının ihracı nedeniyle bir vergi iadesi ödenmesi gerektiği durumda, bu eşya hariçte işleme rejiminden yararlanamaz. Burada ihracat nedeniyle teşvik türü bir ödeme söz konusu edilmektedir.
- Geçici ihracat eşyasının ihracı nedeniyle uygulanmakta olan tarım politikası kapsamında herhangi bir mali ödeme veya avantaj sağlanması halinde bu eşya, hariçte işleme rejiminden yararlanamaz.
- Nihai kullanım nedeniyle tam muafiyetten yararlanmış ve halen yararlanmaya devam eden eşya da hariçte işleme rejiminden yararlanamaz. Burada, belli bir amaç için kullanılan eşya için gümrük muafiyetinin söz konusu edilmesi gerekir. Dolayısıyla indirimli oran üzerinden serbest dolaşıma giren eşyanın hariçte işleme rejiminden yararlanması mümkündür.

Hariçte işleme rejimine konu edilen eşya, çıkış aşamasında ihracat politikası önlemlerine ve serbest dolaşıma giriş aşamasında da ithalat politikası önlemlerine tabi tutulur.

Bağ-Kur prim borçları da yapılandırma kapsamında
BazI vergi ve SSK prim aflarından bahsediliyor ama hiç prim ödemeyen borcu birikmiş Bağ-Kur'luların durumu ne olacak, onunla ilgili hiçbir şey yok.

30 Nisan 2008 tarihi itibariyle Bağ-Kur'a 5 yıldan fazla prim borcu olanların borçları siliniyor, borç 5 yıldan az süreye ilişkinse silinmiyor. Şimdi bu durumda olan sigortalıların borçları silinebilecek mi? Hüseyin Uray
Bağ-Kur sigortalılarının prim borçları da borç yapılandırması kapsamında. 30 Nisan 2008 tarihi itibarıyla beş yıldan az süreye ilişkin olduğu için silinmeyen Bağ-Kur prim borçlarının silinmesi söz konusu olmayacak. Ancak yeniden yapılandırılarak taksitle ödenmesi söz konusu olabilecek.

KUTLAMA
Tüm okurlarımızın Kurban Bayramı'nı kutlar; sağlıklı ve mutlu günler dileriz...

http://www.aksam.com.tr/2010/11/16/yazar/19516/metin_tas_sez...